Profitter og wild west tilstande i den private kviktest-industri

”I samarbejde med SOS International og Danske Regioner tilbyder vi gratis Covid-19 antigentest for danske statsborgere mod tidsbestilling”, skriver firmaet Medicals Nordic på deres hjemmeside. Det lyder som ren godgørenhed, men pengene kommer fra staten, der finansierer kviktestene der kører gennem Falck og SOS International, der igen har hyret flere underfirmaer ind. Under højst kritisable arbejdsforhold.

Hvorfor sikrer det offentlige ikke selv tilstrækkelig testkapacitet – men kaster testene ud på et ureguleret wild westmarked? Med ansatte uden overenskomst.

– Jeg har absolut ingen problemer med at tjene penge på noget, der kan være med til at gøre en forskel og til at stoppe denne epidemi. Jeg mener, at alle værktøjer fra værktøjskassen skal bruges til at inddæmme, stoppe og lave smitteopsporing. Det er det vigtigste for os, siger Jeppe Handwerk, ejer af Copenhagen Medical A/S til dr.dk.

Situationen for de ansatte i Copenhagen Medical beskrives meget rammende af Rasmus Emil Hjort i dette indlæg på facebook:

Vatpinden forlader næseboret. Den er kørt godt rundt i slimhinderne. Hurtigt findes et lille glas, hvor prøven bliver ført ned i. Jeg får hurtigt registeret testen. Prøven sendes videre. ”Det var godt nok ubehageligt” siger en kvinde, efter hun har fået stukket en vatpind i næsen.

Vi har udført en coronakviktest. Der er travlt i dag. I Parken, hvor jeg arbejder som registrant, udføres kviktestene, af virksomheden Copenhagen Medical. De står kun for distribution af kviktestene fra Sydkorea, men ellers har de intet med medicin at gøre. De har scoret en lukrativ kontrakt med staten og regionerne, der gør, de udbyder tests gratis.

Min kollega, oprindelig uddannet ingeniør, men på grund af coronaarbejdsløsheden nu ufaglært biokemiker og vatpindsekspert, arbejder hurtigere end før. Vores anden kollega er væk.

Hun er gået på toilettet. Det er ikke gået ubemærket hen.

I baggrunden overvåges vi af to Sherlock Holmes-typer. Det har de efterhånden gjort et stykke tid. En bredskuldret mand med flyveører kommer hen og spørger, hvor vores anden kollega er blevet af.

Jeg svarer ”Hun er gået på toilettet”. De venter på hende, måske bliver hun fyret. Sådan lyder det hvert fald, da en leder spørger ” er hun vant til at holde lange toiletpauser?”.

Uagtet om hun kunne have en nyresygdom eller andet, der kunne forårsage hendes lange toiletpause. De har svært ved at identificere hende, derfor slår de hende op på Facebook for at finde et billede. En mistænkeliggørelse uden lige og formentlig en lille lovovertrædelse med persondata.

De er gået godt i gang med at overvåge mig og alle mine kollegaer med en såkaldt personopsporingsenhed.

”Vi har haft oplevelse med folk, der forsvinder fra deres vagter. De vender tilbage og tjekker ud, så snart de kan”. Forsikrer én leder mig.

Deres egentlig funktion er, vi skal føle frygt og disciplineres. Det er et gemen skideriktrick, som gør man er bange for at lave fodfejl, og at vi holder kortere pauser.

I noget der virker så langt væk fra den danske model overhovedet. Hvordan kan det lade sig gøre?

Jeg synes det er ubehageligt og jeg fortæller dem at jeg mener de er i gang med at overtræde persondatalovgivningen; min kollega har ikke givet samtykke til at hendes private data bliver delt på arbejdspladsen, – det fortæller jeg ”opdageren” og at jeg desuden har lyst til at klage til hans chef både over den potentielt ulovlige behandling af persondataen og fordi episoden alt i alt har været ret ubehagelig.

Det bliver opdageren tilsyneladende sur over og han overfuser mig efterfølgende. Opdageren fortæller mig råbende at jeg skal holde kæft og passe mit arbejde, ellers kan jeg pakke mine ting og gå.

Min kollega kommer kort tid efter tilbage og bliver rystet da hun hører historien. Hun er bange, føler sig overvåget. Jeg er også bange.

På det danske arbejdsmarked, er der regler for hvordan vi behandler hinanden. Det er ikke i orden, at man føler sig trynet af sin chef. Men de tanker er åbenbart ikke gældende for de udsatte arbejdere på testcentrene drevet af Copenhagen Medical.

Læs også

Medicinalindustrien scorer vaccineprofitter på 60-80%
KPnet 28. december 2020


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne