Lønnedgang for statsansatte midt i OK21

1.februar går alle statsansatte ned i løn med 0,25 %. Signalværdien midt under OK21 forhandlingerne er ikke til at tage fejl af. Og Corona får skylden.

Frontpersonale som sosuer, sygeplejersker, pædagoger, hjemsendte med dobbelt- og tredobbelt arbejde, hvis de har skolebørn – og alle, der har knoklet med risiko for smitte gennem snart et år, ender med at blive ‘belønnet’ med en lønnedgang. For reguleringsordningen gælder for alle offentlig ansatte også på det kommunale og regionale område – den udløses bare på et andet tidspunkt.

Når de statsansatte nu skal gå ned i løn her 1. februar, er forklaringen samstemmende i alle fagblade. Årsagen er reguleringsordningen og Corona. Reguleringsordningen betyder at lønnen i det offentlige er helt afhængig af lønudviklingen på det private område. Det er en automatisk regnearksmodel som fagtoppen bedyrer samlet set er til fordel for de offentlig ansatte og som de også ved OK21 igen vil sige ja til.

Lønnen skal falde, fordi lønudviklingen på det private overenskomstområde er faldet. Sådan er det bare med den ordning. Men hvorfor er lønudviklingen faldet? Hvordan skulle Corona være skyld i det? Corona pandemien har betydet rigtig mange ting for samfundet og for os mennesker, der lever i det. Men den misbruges i den grad til at dække over, hvad der rent faktisk sker med vores løn-og arbejdsforhold og hvorfor det sker.

Der er to indlysende årsager til at lønudviklingen på det private område er faldet:

  • den sidste overenskomst på det private OK20 kom ud med et elendigt resultat for de fleste
  • arbejdsgiverne har truet folk til at gå betragteligt ned i løn – ellers en fyreseddel. Det sker hver gang, der er økonomisk krise. Og også denne gang – hvor de samtidig med henvisning til Coronakrisens konsekvenser har fået milliarder i hjælpepakker og lønkompensation for lock-down og hjemsendelse.

Så det er ikke Corona, der er skyld i eller årsag til lønnedgang. Det er arbejdsgiverne og staten, der med deres handlinger og krisepolitik er ansvarlige for at arbejdere og ansatte går ned i løn.  Og det prøver de at skjule og slippe udenom ved at misbruge en så alvorlig ting som Corona pandemien hertil. Hvilket begge sider af forhandlingsbordet OK 21 er enige om.

Reguleringsordningen er samlet set en mekanisme, der skal sikre at lønningerne i det offentlige (med undtagelses af øverste lag af chefer) bliver fastholdt til at ligge lavere end i det private. Og det smarte ved regnearksmodeller er, at de kan se helt objektive ud, og der tilsyneladende ikke er nogen personer, der er ansvarlige for den konkrete beslutning.

Det går ikke. Det er nu der må rejses en offensiv linje og mobilisering for at kunne bryde igennem med reelle forbedringer. Den offentlige sektor har aldrig været så nødvendig som nu for hele samfundet – men den fungerer ikke hvis m,an bare hele tiden presser det sidste ud af de ansatte. Værdien af arbejdet skal kunne ses og mærkes på lønnen og arbejdsforhold.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne