Arriva i Sverige: Presset til ikke at fyre sikkerhedsrepræsentant

De ansatte ved Pågatoget i Skåne har vundet en sejr overfor arbejdsgiveren Arriva. De stod stærkt sammen, da denne ville tørre Corona-situationen af på de ansatte og sætte dem 80% ned i løn. Truslen om at fyre deres sikkerhedsrepræsentant er afværget gennem beslutsomheden om at nedlægge arbejdet på Skånetrafikken fra i dag mandag, hvis Arriva førte fyringstruslen ud i livet.

Sikkerhedsrepræsentant Ola Brunnström kan melde INGEN FYRING efter mødet med Arriva

Med EU’s politik for kapitalisering af alt i samfundet er offentlig transport blevet en kilde en kilde til profit for private virksomheder frem for et sikret gode for befolkningen. Hensynet til profitten var da også baggrunden, da Arriva hen over sommeren lagde op til at de ansatte skulle bøde for en angivelig nedgang i billetindtægter under coronaepidemien.

Gå på deltid og gå 80% ned i løn, lød beskeden og forhandlingsresultatet med fagforeningen SEKO til de 318 ansatte. Herefter skulle de enkelte melde tilbage om de tog imod ’tilbuddet’. Hvad kun ganske få gjorde.

Arriva foretrak denne model fordi de helst ville undgå fyringer, så de kunne stå med et intakt og erfarent personale, når de senere fik behov. Arbejderne skulle betale og stå klar til ‘bedre tider’.

Efter NEJ’et til denne ‘løsning’ begyndte fyringerne, i første runde af 12 lokoførere. Jernbanearbejderne har stået enigt og godt organiseret i deres afvisning af denne arbejdsgiverplan. En strejkekomite blev dannet og da Arriva som et middel til at knægte de ansatte forsøgte at skille sig af med deres sikkerhedsrepræsentant gjorde man sig klar til at tage strejkevåbnet i brug udenom den fredspligt der er lagt nedover arbejdsmarkedet.

I første omgang forsøgte Arriva sig med at forsøge at købe den fælles sikkerhedsrepræsentant, Ola Brunnström ud med to års løn. Da han afviste blev han truet med fyring, hvad der fra jernbanearbejderne blev mødt med truslen om at lamme togtrafikken med en strejke fra i dag mandag.

Denne kampberedthed har for nuværende stoppet Arriva.

Se video hvor Ola Brunnström vender tilbage fra mødet med Arriva

Se også
Strejken er afblæst – men konflikten er ikke slut
Udtalelse fra Pågatågen gråter

Læs også

Strejke på vej i Skåne – hvis Arriva fyrer sikkerhedsrepræsentant
KPnet 2. januar 2021

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne