OK21: Mere i løn, flere hænder og stop for rovdriften på de offentligt ansatte!

Optakten til OK21 er i fuld gang for næsten en million offentligt ansatte. Det er nu at frontpersonalets kæmpemæssige indsats skal have en kontant afregning. Pæne ord kan ingen leve af. Markante lønstigninger, flere hænder og afvisning af arbejdsgiverens rovdrift på de ansatte!

OK18 – demonstration i Århus

Sygeplejerskerne er en central faggruppe i sundhedsvæsenet. De kan ikke holde til mere af det samme og er mobiliseret til kamp her op til OK21.

For regeringen spiller hasard med sundhedsvæsenet. Sygeplejerskerne strømmer ud af faget pga umenneskeligt arbejdspres og lav løn. Pandemi-tiden har sat det hele på spidsen. I corona-bekæmpelsens navn er sygeplejersker blevet hundset rundt til nye arbejdstider og arbejdsfunktioner. Der er brug for at stå skulder ved skulder og ikke acceptere en studehandel, hvor man bliver spist af med ingenting i et råddent forlig.

Frontpersonalet roses som helte, men ved de kommende OK-forhandlinger vil de offentlige arbejdsgivere gøre alt hvad de kan for at sikre sig en arbejdsstyrke med endnu mere fleksible arbejdstidsregler og de vil afvise kravet om højere løn, fordi de hellere bruger pengene til arbejdsgiverstøtte.

Det er en kogende kedel hvor låget er ved at ryge af, og da Forhandlingsfællesskabet, der forhandler centralt for de offentligt ansatte i kommuner og regioner forsøgte at udsætte OK-forhandlingerne i et år med Covid-19 som argument blev det mødt af så stor harme i baglandet, at denne plan måtte opgives. Der skal handling på bordet.

Forhandlingsudvalget havde allerede lagt sig fast på at situationen omkring Covid-19 ville betyde at de økonomiske rammer var ’yderst beskedne’. Men det er da netop nu, hvor sundhedspersonalets afgørende betydning står soleklart frem, at det må anerkendes og der må kæmpes for en ny og bedre overenskomst!

Sygeplejerske Jonas Ørting skrev i foråret i forbindelse med lærernes krav om arbejdstidsaftale:

-Ved OK18 blev vi sygeplejersker blandt andet mødt med krav om årsnorm og om ophævelse af krav om varsling ved skemaændringer, aflyst afspadsering og flytning af arbejdssted uden varsel. For os der har fulgt lærernes situation var det ikke svært at få øje på, at de manglende værnsregler for lærerne var inspiration for arbejdsgiverne ved OK18. Heldigvis lykkedes det på grund af blandt andet jeres solidaritet med os at få regionerne til at opgive deres krav om forringelser af vores eksisterende vilkår.

Ingen tvivl om, at arbejdsgiverne, repræsenteret af KL og Medarbejder- og Kompetencestyrelsen (der forhandler på statens vegne under Skatteministeriet) vil presse endnu mere på ved OK21 for fleksibel arbejdstid og forsøge at fastholde det kæmpe lønefterslæb. Mette Frederiksens regering har ganske vist skiftet Moderniseringsstyrelsen under Finansministeriet ud med den nye styrelse Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, men ligesom for den tidligere regering er de offentligt ansatte et mål for besparelser, løntilbageholdenhed og mere intens udnyttelse af arbejdskraften. Organisering med sammenhold og solidaritet mellem faggrupperne på gulvet og viljen til at kæmpe bliver helt afgørende.

Et sundt sundhedsvæsen og arbejdsforhold der er til at eksistere i er en nødvendighed. Der er alarmerende brug for flere hænder. De lovede ekstra 1000 sygeplejersker som regeringen gik til valg på udebliver. Først og fremmest pga de umulige arbejdsbetingelser, der følges op af nedskæringer på uddannelserne.

Patientsikkerheden er helt væk

Sådan skrev 6 sygeplejersker i et opråb til ledelsen på akutmodtagelsen på Herlev Hospital i september.

– Det er en fuldstændig håbløs situation på afdelingen. Vi er flere, der er gået grædende hjem. Nogle oplever hjertebanken, andre kvalme og mavepine, når de møder på job. Flere er sygemeldt, og patientsikkerheden er helt væk, fortalte en sygeplejerske til A-4 arbejdsliv.

Frontpersonalet skal have en kontant anerkendelse og afhjælpning af det kolossale lønefterslæb, og de må sikres et ordentligt arbejdsmiljø og rettigheder ifht deres tid og arbejdsforhold. Flere penge! Flere varme hænder! Sikre arbejdstidsregler!


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne