Håndslag -Tidsskriftet mod fascisme og krig – Nyt nummer udkommet

November-nummeret af det antifascistiske tidsskrift Håndslag er nu på gaden og på vej ud til abonnenterne.

Det gennemgående tema i bladet er opgøret med samarbejdspolitikken under besættelsen. Baggrunden er at nu er det genopførte Frihedsmuseum genåbnet, men det er ikke kun i nye klæder – det er gået under jorden, som der reklameres med – men det har gennemgået forvandlingen fra at være modstandsbevægelsens museum til at være et museum om besættelsestiden, hvor samarbejdspolitikken fremlægges som en af flere “overlevelsesstrategier”.

Allerede i sommeren 45 arrangerede Frihedsrådet en udstilling om »Det kæmpende Danmark« i Frimurerlogen, som under besættelsen havde været hovedkvarter for Schalburgkorpset. Der blev forløberen for »Museet for Danmarks frihedskamp 1940-45« eller blot Frihedsmuseet. Plakaten herom er tegnet af Ib Spang Olsen.

“Museet for Danmarks frihedskamp 1940-45” var museets oprindelige titel og her var fokus på modstandskampen. Der var nemlig tale om en kamp, en kamp mellem på den ene side politisk tilpasning (samarbejds­politik), lukrativt økonomisk samarbejde (værnemageri) med danske og tyske nazister og Danmarks indordning under hagekorset i et nazistisk Neuropa – og på den anden side en modstandskamp med dens mange facetter lige fra den meget berømte »kold skulder« til skrivning, trykning og ofte vanskelig distribution af illegale blade, sabotage med ildebrande og sprængning af fabrikker og jernbaner, modtagelse fra luften af allieret hjælp i form af sabotagemateriel, våben og andet militærudstyr.

I en tid hvor den officielle danske politik er at følge USA i tykt og tyndt på den ene krigsarena efter den anden har det åbenbart været magtpåliggende at ændre Frihedsmusets kerne. Det officielle Danmark har ikke ønsket et Frihedsmuseum som et monument over modstands­kampen – det stolteste kapitel i den nyere Danmarkshistorie. Et kapitel om en ungdom, der gjorde oprør og gik til modstand. En inspiration for ungdommen og kommende generationer.

I det nye nr. af Håndslag er det modstandsbevægelsen der får ordet – her får det genåbnede Frihedsmuseum den kolde skulder.

Om Håndslag
Håndslag er udkommet i 35 år og har siden 1995 været et fællestidsskrift for Aktive Modstandsfolk og Folkebevægelsen Mod Nazisme. I 2017 blev Stop terrorkrigen – Ud af Nato tilknyttet Håndslag og med i redaktionen.

Med Håndslag fik modstandsbevægelsen det nødvendige stridsskrift, der har formået at fremdrage, dokumentere og forbinde dens erfaringer, dens kamp og det sejrrige oprør fra dengang med kampen for fred og frihed, mod krig og fascisme af i dag.
De Forenede Nationer, FN, blev stiftet på dette grundlag – på opgøret med nazisme. Og Danmark blev medstifter af FN udelukkende fordi befolkningen med modstandsbevægelsen den 29. august 1943 fyrede samarbejdspolitikkerne.

Modstandsbevægelsens dyrekøbte erfaringer fastholdes stadig og forbindes med dagens aktuelle spørgsmål og kampe.

Bladets fokus er, med en redaktion af folk, som er født efter befrielsen i nogen grad ændret til i højre grad at fokusere på dagens globale kamp for fred og frihed, mod krig. Med mere stof omkring de spørgsmål der optager antikrigsmodstanden i Danmark samt de aktuelle fascistiske udviklingstræk rundt omkring i verden.
Håndslag støtter modstanden mod dansk oprustning og krigsdeltagelse, og NATOs vilde oprustning af Norden – såvel som mod EU’s militarisering og opbygning af en egentlig europahær. Vi er for et atomvåbenfrit Danmark, uafhængigt af de militære alliancer – et Danmark udenfor NATO og EU.

Der er brug for Håndslag i dag. Nazismen blev nok slået i 1945. Den blev ikke udryddet. Det samme gælder faren for en ny verdenskrig.

Håndslag hjemmeside – Læs her

Tegn abonnement på Håndslag 4 numre årligt 150,- kr. her eller skriv til Håndslag mail: haandslag@gmail.com

Tidligere nr. kan bestilles via redaktionen – 30 kr. plus porto.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne