Præsidentvalg i USA 3. november: Med Wall Street som sikker vinder

Den massive øredøvende amerikanske valgkampagne om “historisk præsident valg” mellem Donald Trump eller Joe Biden kan ikke skjule at valget imellem dem i realiteten er et valg mellem pest og kolera og med Wall Street som sikker vinder.

Uanset hvem der vinder i den amerikanske valgfarce mellem Donald Trump og Joe Biden, så kan Wall Street – synonym for US’s finansverden, militærindustrien og monopoler sove helt roligt om natten. Begge kandidater er garanter for en fortsættelse af amerikansk oprustning og gældsætning og krig og at kaste nye byrder over på den amerikanske arbejderklasse. Alt sammen i forsøget på at håndhæve den svækkede imperialistmagt i dens desperate kamp for at sikre sin tidligere verdensdominans med striber af blod efter sig.

Med denne fælles aggressionspolitik er det derfor ingen tilfældighed når USA’s udenrigspolitik og oprustning og trusler mod verdensfreden, herunder øget militæraktivitet ud for Kina og USA’s handelskrig, er så godt som holdt ude af den amerikanske valgkamp.

Begge fortalere for USA-imperialismen forsøger at sælge dette valg som det vigtigste nogensinde i USA’s historie.

For Trump med hans fremmedfjendske splittelsespolitik har Corona-krisen og Black lives matters-oprøret i USA reduceret hans slogan til ”lov og orden” i form af voldsomme angreb på demokratiske rettigheder, mens hans allervigtigste tidligere argument om ”flere arbejdspladser” forsvandt som dug for solen med den økonomiske Corona-krise nedlukning. Ledsaget af forsøget på chauvinistisk indpiskning og opbakning med Make America Great Again, Make US Military Great Again.

For Joe Biden er hans allervigtigste argument at advare mod Trump og at folk skal fravælge Trump i håb om de vil glemme hvordan Biden selv som mangeårig vicepræcident har været involveret i imperialismens årelange krige og ufattelige økonomiske forringelser for den amerikanske arbejderklasse og befolkning, hvor mennesker overlades til gaden og hvor det at have arbejde ikke er garant for at kunne sikre sig et liv. Et USA hvor Biden efter Bush sammen med Obama der blev valgt på ‘Change’ fortsatte samme kurs med katastrofale følger på trods af det pæne ansigt det bliver lanceret under.

Det der fremstilles som to modsatte politiske retninger for USA, er reelt blot to varianter af amerikansk imperialisme – én imperialisme variant serveret i pæn retorik og indpakning eller de vil vælge Trumps rå indpakning med splittelses angreb mod fremmede – og under påskud af opgør med det etablerede

Men Black Lives Matter-oprøret i USA viser et USA hvor dets fernis og facade er revet af ansigtet med en bevægelse der rækker langt udover spørgsmålet om sorte. Men i realiteten hvordan det amerikanske system spiller mere og mere fallit og har indbygget undertrykkelse med tråde tilbage til slavetiden og frem til i dag. En bevægelse der dybest set har fælles interesse – ikke ud fra hvilken farve man har, men hvilken klasse man tilhører, selvom sorte og latinoer i USA er udsat særlig splittelse, undertrykkelse og udbytning.

Black lives Matter i bred forstand blev ikke til en kamp mod hvide som reaktionen forsøgte sig med, men stadig mere mod undertrykkelse og udbytning og for rettigheder, som en del af den amerikanske arbejderklasses kamp. Derfor fik den brede bevægelse også opslutning globalt som en del af arbejderklassens og undertryktes kamp.
I USA stiller flere og flere spørgsmål ved hele det amerikanske kapitalistiske system i retning af revolutionær forandring.

Det vi ser op til valget er et USA der virker som et land i opløsning og hverken indenrigspolitisk eller undenrigspolitisk længere har fuld kontrol over situationen.

Selvom de amerikanske medier nu har kørt massiv valgkampagne full time i måneder minituiøst fulgt op af vestlige og danske medier om det ”historiske valg” om det bliver Trump eller Biden der bliver valgt så er den sandsynlige virkelighed at stadig færre i USA vil deltage i denne valgfarce.

Med en virkelighed og erfaringer om at det kommer der intet reel forandring ud af for arbejderklassen, tværtimod – men at rettigheder må tilkæmpes nedefra mod et stadig mere undertrykkende system.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne