Flere penge til sundhedsvæsenet! Arbejdsmiljøet er håbløst

Covid-epidemien afslører hvor udsultet sundhedsvæsenet er, men problemernes årsag ligger meget dybere end den aktuelle krise, og arbejdsforholdene er i dag så pressede efter årevis med effektiviseringer og nedskæringer, at en stor del af sygeplejerskerne ikke kan se sig selv i faget om 5 år. Corona-situationen suger nu yderligere af ressourcerne til alt det andet nødvendige arbejde.

Skelet i hospitalsseng på Aarhus Universitetshospital sender en sidste hilsen til politikerne

Effektivitet og opgaver på sygehusene og i kommunerne er steget enormt, men antallet af sygeplejersker overhovedet ikke tilsvarende. Hvad en sygeplejerske i 2001 havde en time til, skal nu nås på 41 minutter (tal fra 2017).

Patientsikkerheden er væk, og arbejdsmiljøet er lige til rotterne, lyder det i et fælles opråb fra seks sygeplersker ansat på Akutmodtagelsens skadeteam på Herlev Hospital. Der har været holdt krisemøder med ledelsen, men uden resultat, og sygeplejerskerne er gået til pressen, anonymt for at beskytte sig mod fyringer.

– Det er en fuldstændig håbløs situation på afdelingen. Vi er flere, der er gået grædende hjem. Nogle oplever hjertebanken, andre kvalme og mavepine, når de møder på job. Flere er sygemeldt, og patientsikkerheden er helt væk, fortæller en sygeplejerske til A4 Arbejdsmiljø.

Og

– Jeg har mødt ind til en fuld akutmodtagelse med kraftig overbelægning, hvor vi kun var fire sygeplejersker, hvoraf kun to havde de rette kompetencer til at varetage patienterne. Vi har flere gange oplevet at have så sindssygt travlt, at vi flere gange har måttet behandle livstruende patienter ude på gangen, fordi der ikke var plads på stuerne, siger sygeplejersken og fortsætter:

– På gangen har vi måttet overvåge patienter, måle patienters puls, blodtryk og iltmætning. Man skal handle meget hurtigt, hvis man skal nå at redde så ilde tilredte patienter, og så hjælper det ikke, at man står ude på en gang.
Akutmodtagelsen inddeler patienterne i farver, alt efter hvor alvorlige deres skader er. Det hænder, at patienter, der har ligget på gangen og kæmpet for livet, har været ‘rød’, og det vil sige i akut livsfare.

Flere penge til sundhedsvæsenet!

Lige nu er en stor del af personalet på sygehusene beskæftiget med corona-tests, ligesom en række operationer og behandlinger har været udskudt pga prioriteringen af corona-situationen. Det betyder endnu en kæmpe belastning af et underbemandet sundhedsvæsen.

Alene i marts og april blev der gennemført 52.000 færre operationer end på samme tidspunkt i 2019, og også i maj, juni og juli blev der opereret færre patienter. I dag er der stadig en kæmpe pukkel af mennesker der venter på operation.

Arbejdsforholdene og betingelserne for at behandle syge mennesker efter behov må ændres grundlæggende og de nødvendige penge bevilges på finansloven.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater