Ny undersøgelse dokumenterer ekstrem ulighed i levealder

En ny rapport fra Sundhedsstyrelsen slår fast, at uligheden i Danmark er vokset i perioden 2000-2018. Og at fattigdom tydeligt kan aflæses i helbred, levetid og uddannelse. Det går altså den forkerte vej. I mod alle beregninger og skønmalerier fra ministerier i samme periode.

Statens Institut for Folkesundhed, SDU, har udarbejdet en ny type rapport for Sundhedsstyrelsen. Gennem en række helbredsindikatorer konkluderer den, at uligheden i sundheden i Danmark på flere af de målte områder er voksende. Mennesker med lavindkomst job og uden uddannelse har generelt dårligere sundhed og dør tidligere.

Undersøgelsen går igennem et meget bredt spektrum med i alt 69 indikatorer, hvor man har uddraget statistik på alt fra tandpleje, relativ overvægt, deltagelse i vaccinations programmer, andelen af børn, der bliver født for tidligt og for små.

– I 3F har vi længe vidst, at lønmodtagere med de korteste uddannelser også lever væsentligt kortere end lønmodtagere med lange uddannelser. Årsagerne er mange, men helt indlysende er det, at mange kortuddannede har et fysisk hårdt belastende arbejde. Udtaler næstformand i 3F Tina Christensen Tina til Fagbladet.

At der nu udgives en officiel rapport fra sundhedsministeriet der siger det samme, som 3F har sagt i årevis, er dog langt fra det samme som at systemet vil handle på fakta. I masser af tilfælde har Finansministeriets økonomiske modeller holdt det hemmeligt at større ulighed netop har været en del af det økonomiske fundament.

I Finansministeriet er man udelukkende kapitalens forlængede arm. Og derfor er det et ønske at presse arbejdsløse på alle tænkelige måde, med lave ydelser, og korte dagpengeperioder, for at sikre at de der er i arbejde lever i angst for at blive fyret, og derfor ikke stiller lønkrav. Dette rammer især de ufaglærte jobs, sæsonarbejde, og folk på korttids ansættelser.

Derfor skal man ikke forvente at fordi det nu er dokumenteret, at ufaglærte dør tidligere, at noget som helst vil blive ændret. Tværtimod har finansminister Wammen i denne uges Finanslov stædigt nægtet at lytte til fakta om ulighed i levealder, og fastholdt at pensionsalderen skal stige.

150.000 mellem 50 år og pensionsalderen er på førtidspension

Et andet eksempel på fornægtelse af sundhedsfakta stammer fra dengang Mette Frederiksen var beskæftigelsesminister i 2011-2014. Hun gennemførte en historisk opbremsning af tilkendelse af førtidspension. Nu skulle alle ud på en fem års omvej for at sikre, at den mindste lille rest af arbejde blev vredet ud af de syge.

Reformen af førtidspension og fleksjob indførte en helt ny ydelse baseret på såkaldte ressourceforløb. Her fem år efter viser det sig, at en meget stor del af de femårige ressourceforløb alligevel slutter med at der bliver tildelt en førtidspension – men med en lang forsinkelse.

”Når ressourceforløbene tages op igen, så fører mellem 60 og 70 procent af dem her i Aalborg til, at man får en førtidspension. Det er helt forventeligt,” fortalte Mai-Britt Iversen (S), der er rådmand for familie- og beskæftigelse i Aalborg Kommune sidste år til Altinget.

Men kommunen har et økonomisk incitament til at gennemføre selv åbenlyst grundløse forløb, fordi KL og Finansministeriet har aftalt det som en del af økonomiaftalen. Kommunerne skal selv beslutte hvem de tildeler førtidspension og selv financiere det. Mens der er penge fra Staten til ressourceforløb.

Altingets gennemgang af tallene fra jobindsats.dk viser, at antallet af tildelinger er fordoblet fra det historiske lavpunkt i 2014.

Dengang fik lidt over 6.000 borgere tildelt førtidspension, mens der i 2018 blev tildelt pension til knap 13.000, hvoraf omkring 3.000 kom direkte fra et ressourceforløb.

I alt er 150.000 mennesker mellem 50 og pensionsalderen blevet tildelt førtidspension. Og det er i meget høj grad udtryk for at arbejdsmarkedet slider folk ned fysisk og psykisk. Det tal vil kun vokse.

Læs også

Dødens kritiske vinkler på socialdemokratiske tilbagetrækninger
KPnet 22. august 2020

Kapitalen skal betale krisepolitikken – for en revolutionær vej ud af krisen!

Førtidspension fordelt på diagnose

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne