Oktober Radio: Big Bang i Libanon

Udsendelsen 9. august 2020

I denne uges podcast fra Oktober Radio i Århus, taler vi først om det lokale coronavirus udbrud i Århus. Antal lokale smitte tilfælde er den seneste uge begyndt at stige til over 50 nye tilfælde om dagen, og det betyder at en lang række tiltag er på vej fra sundhedsministeren: Gymnasier og videregående uddannelser ser ud til at få en ny omgang med hjemme undervisning, og siden fredag er der indført et lovkrav om at passagerer skal bære beskyttelses masker i den offentlige trafik, (de såkaldte mundbind). Naturligvis uden at der var styr på hvor de kunne købes, eller hvilken type man skulle købe, eller hvor man skulle skille sig af med engangsmaskerne igen, når man steg ud af buser og tog.

Et krav om at bruge værnemidler på arbejde og i sammenhænge hvor det pga. manglende kapacitet i myldretidstrafikken ikke kan undgås at folk står tæt, dur ikke hvis de værnemidler ikke er gratis og er tilgængelige. Ingen kan se eller måle om en engangsmaske bruges flere gange, og det vil sige at kontrol af brug af masker blot er udtryk for idioti. Det skal udleveres på stedet, og samles ind efterfølgende, hvis det skal have effekt.

Men det er ikke det eneste der er gået galt i Århus, også håndteringen af decentrale test muligheder er ført kommet sent i gang. Og den såkaldte smitteopsporing er endnu ganske begrænset. De der kommer til at betale prisen og bliver ramt er dem der ikke har anden mulighed end at bruge offentlig trafik. Skal man følge lovgivningen og kunne beskytte sig selv, og bruge engangsmaskerne efter forskrifterne, er det hurtigt en merudskrivning på omkring 100 kr. om ugen pr. person i husstanden. Det er et fuldstændigt urimeligt.

Eksplosionen i Beirut
Den 4. august 2020 eksploderede et lager på 2.750 tons ammoniumnitrat på havnen i Libanons hovedstad Beirut. Billederne fra katastrofen er nærmest uvirkelige, og skadernes omfang er som en efter en krig. Omkring 300.000 menneskers hjem blev mere eller mindre ubeboelige, og alt i kilometers omkreds fra eksplosionen er et kaos af murbrokker, hvor der ledes efter savnede og tilskadekomne. Regeringen i Libanon var i forvejen totalt handlingslammet, uden evner og ressourcer, og det har været op til frivillige at forsøge at starte en koordineret oprydnings og rednings indsats. For hver dag stiger frustrationerne og vreden mod styret i befolkningen.

Læs her om baggrunden for situationen i Libanon:
Protesterne i Libanon forsætter

Vi spiller We shall overcome, med Pete Seeger


200 året for opdagelsen af elektromagnetismen

Den danske videnskabsmand Hans Christian Ørsted (1777-1851) fik betydning langt ud over sin egen tid da han i 1820, for 200 år siden, opdagede sammenhængen mellem elektricitet og magnetisme. Det var en afgørende brik i den moderne fysik der faldt på plads, og resultatet af flere års arbejde. 200 året bliver fejret med forskellige udgivelser og arrangementer. Og vi taler lidt om at det er svært at forestille sig at alle nutidens moderne elektriske maskiner, lys og kommunikation, slet ikke var muligt før denne opdagelse satte gang i en ny gren af den tekniske og videnskabelig revolution.

En af de bøger der er udkommet i år er skrevet til alle aldre af musiker og videnskabsmand Johan Olsen: Kompasnålen der bevægede sig. En bog om Hans Christian Ørsted og elektromagnetismen

HØR UDSENDELSEN HER


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne