Oktober Radio: Klassekamp og Plejehjem

Udsendelsen 1. august 2020

Tilbage fra sommerferie kommer vi både ind på, hvad der er gået galt i plejesektoren og 75-året for atombomben og kommer med lidt indtryk fra årets sommerlejr, og når også at tale om hvem der skal betale for, at alle skal til at tage masker på i den offentlige trafik.

Den anden dag var David Budtz i Deadline på DR2, til en diskussion om at corona-pandemien har betydet et skift væk fra den neoliberalistiske tænkning. Med et økonomisk syn på mennesket, hvor alt handlede om hvad der kunne betale sig, over til en ny type af tænkning hvor det enkelte liv har betydning.

Vi taler om, at det ikke kan underbygges at der skulle være sket et sådant skifte. Størstedelen af hjælpepakkerne er gået til de store virksomheder, og dem der kommer til at betale er arbejdere der står uden job, og senere kommer også den økonomiske regning på 300 mia. i form af nedskæringer. Så der er mere tale om et skifte i den måde som politikerne taler på, end en reelt ny politik.

Det viser sig også i praksis f.eks. i plejesektoren. Det menneskesyn der gennemsyrer vores tid er slået perfekt igennem nogle steder, patienter og plejehjemsbeboere ses kun som et tal og resultat er at behandling og omsorg til tider fuldstændigt glipper.

Læs også artiklen Overgreb i og på ældreplejen

En reelt ny politik betyder at man skal skrotte hele minuttyranniet og økonomistyringsværktøjer og direktører uden sundhedsfaglig baggrund osv. og sikre ordentlig uddannelse, og gode løn og arbejdsforhold og gode boliger til beboere på plejehjem. Og det vil politikerne ikke når det kommer til stykket. Så det er rent bluf når der tales om at corona-krisen har ændret tankegangen. Det sker kun gennem klassekamp.

Musik fra Portland
Vi hører et lille stykke musik fra David Rovics der bor i USA og er øjenvidne til politiovergreb på Black Lives Matter demonstranter i Portland.
Find mere musik fra David Rovics på hans blog: davidrovics.blogspot.com

6. august markeres 75-året for det amerikanske atombombeangreb på Hiroshima
Til sidst i udsendelse taler vi om 75-året for atombomberne over Hiroshima og Nagasaki.
Den officielle myte er fortsat, at bomberne faldt for at afslutte 2. verdenskrig hurtigt. Myten er falsk. Krigen var reelt ovre; Nazi-Tyskland, Japans allierede, havde kapituleret to måneder forinden, og Japan havde lige siden forsøgt at overtale den amerikanske regering til at tage imod sin egen overgivelse. Præsident Truman vendte det døve øre til.

Japan var under krigen en fascistisk magt, men den japanske civilbefolkning led som alle andre befolkninger under de stores krig. Atombomberne kostede millioners ulykke – og ofrene var ikke alene japanske børn, kvinder og mænd. Bomberne var starten på foreløbig 60 års rædsel for en mulig atomkrig. 60 års terror fra dem, jordboerne har betroet ledelsen af deres samfund.

Genlæs Thomas Koppel, tale fra 2005: Hiroshima brænder stadig

HØR UDSENDELSEN HER


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne