Industri afvikling: Fotoreportage fra bagsiden af Århus

I begyndelsen af året meddelte Danfoss at de forlader industrikvarteret i Viby J, syd for Århus, og flytter fabrikken til Silkeborg. Det er endnu et søm i kisten til et industriområde der mere eller mindre er forladt af produktionsvirksomheder, og overtaget af lager og opmagasinering, trælast og bilforhandlere. Hertil står omkring 40, større og mindre, lejemål gabende tomme, og ser man efter må forbløffes over hvor mange tusinde mennesker der engang har arbejdet og tjent til dagen i dette kvarter.

Danfoss på Jens Juuls Vej i Viby vil lukke i løbet af 2021 og produktionen flytter til Silkeborg. De sidste ansatte bliver tilbudt at flytte med.

I 1960erne blev byplanlægning udført efter en meget simpel skabelon. Arbejderkvartere blev opført i beton, et mindre villaområde blev anlagt til funktionærer, og så blev store områder udlagt til industri. Viby Jylland er langt fra enestående, man genfinder denne plan i det meste af verden.

Kort over Viby og Holme industriområder herunder. Det passer det nogenlunde med at områder med gråtonet baggrund er beboelse, mens de hvide områder er industri, kontor, lager, undervisning, og forskellige butikker.

Offentligt ansatte har strejket og protesteret mod nedskæringer de seneste årtier i Århus, mens de stærke private fagforeninger og store industriarbejdspladser er blevet væk, eller rettere er sagen at de samtidig har været under afvikling.

Det håbløse i kapitalistisk byplanlægning er samtidig en tragedie for boligområderne. I takt med at industriarbejdspladserne er forsvundet er også en del af boligområdernes stolthed forsvundet. Først når man ser det fulde billede, bliver det nemmere at forstå hvordan det er lykkedes for de Socialdemokratiske politikere i Århus at få lov til at bruge mange mio. inde i centrum af byen, mens de yderste fattigkvarterer skal betale med besparelser. Og fordi der mangler arbejdspladser, står beboerne i samme områder nu også, med Ghettoloven, hele tiden med truslen om også at miste deres hjem.

This slideshow requires JavaScript.

 

Det er lidt mystisk at se alle disse spøgelsesbygninger stå som monumenter over den økonomisk udvikling. Men totalt gak bliver det når man ved at “smilets by” er midt i et såkaldt byggeboom. Det foregår få km væk, nede på havnefronten, i centrum ved godsbanen og langs den grønne ådal, og mange andre steder. selv lige Viby Jylland st. det såkaldte Sønderhøj, bruges der penge. Her er altså eksempler på at tidligere industriområder viger pladsen for nye boliger og nye videregående uddannelsessteder, og nye kæmpe kontorbygninger. Intet af det giver dog nye produktionsarbejdspladser.

Kommer der til at ske en tilsvarende udvikling i Viby og Holme industriområder, vil det derfor ikke give de nuværende beboere en billet til fremtiden. Den må de forme selv.

Fotos er taget i juni 2020 af kpnet.dk, to luftfotografier er fra salgsopstilling hos EDC. PS gæt en bygning der ikke er tom.

læs også:
Væk med ghettoplanen – Vollsmose fører kamp mod nedrivningsplanerne!


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne