Malerforbundet måtte afbryde OK-forhandlingerne: Vi blev mødt med et ultimatum – vi vil ikke lade os voldtage!

Malerforbundets forhandlere trak sig onsdag fra OK-forhandlingerne. Deres  forventning er et massivt NEJ TAK til den kommende mæglingsskitse i alle afdelinger. Forbundsformand Martin B Hansen fortæller til KPnet

– Vi har forhandlet overenskomst i en lidt underlig situation, men det er ikke ensbetydende med at vi skal acceptere alting. Arbejdsgiverne svar var at stille et ultimatum. De måtte intet for Dansk Arbejdsgiverforening, og de forhandlede med det pres bag sig, at en storkonflikt i den nuværende situation er svær. Selvom vi accepterede at forhandle indenfor rammen ville de ikke imødekomme nogen af de krav medlemmerne havde stillet. De afviste reelle forhandlinger. De afviste højere mindsteløn, som er vores første prioritet. De afviste alle krav mod social dumping. De afviste ordentlige elevlønningerne, hvor malerne halter langt bagefter resten af byggeriet.

– Hele systemet har spillet fallit, det drejer sig om ultimative diktater fra DA og et industriforlig, hvor indholdet lægges ned over alle overenskomster. Vi tog konsekvensen. Vi vil ikke bukke og skrabe og lade os voldtage – vi måtte sige fra. Det er det der er sket denne her gang.

I løbet af forhandlingerne strammede arbejdsgivernes forhandlere mere og mere op.

– Tilbage i 2014 skrev arbejdsgiverne under på at de var åbne overfor at hæve mindstelønnen med 30 kr. og først i forhandlingerne måtte vi godt snakke det. Så måtte der kun forhandles om et lavere niveau – og til sidst dikterede DA, at der overhovedet ikke måtte snakkes om det.

– Da byggeforliget landede, måtte vi køre linen ud og bad om at få genoptaget forhandlingerne, der var afbrudt. Men vi blev mødt med ultimative krav og afvisning.

– Bl.a. krævede arbejdsgiverne at gøre en forsøgsordning permanent, der har løbet over 3 år, som udløb d. 29.2. – om at fraskrive sig retten til kørepenge, når man har adgang til firmabil. Nu skulle den fortsætte, men uden nogen betaling. Der var ingen forhandling, ingen kompromiser der kunne indgås.

– Nu kommer der en mæglingsskitse, som ikke kommer til at imødekomme kravene for vores område. Selvom noget af det byggeriet har fået vil kunne bruges på vores område vil det ikke komme med. Reelt kommer vi til at tabe 6,3 % på akkorderne. Der vil blive overført aftaler som ingen værdi har for os.
– Vi kunne intet få på vores prioriterede krav og måtte meddele at vi stoppede.

Forbundet forventer et massivt NEJ TAK til den kommende mæglingsskitse i alle afdelinger!

Medlemmer mister dagpengeret – det er arbejdsgiverne der nyder godt af corona-politikken

På spørgsmålet om hvordan malerne er ramt af fyringer og hjemsendelser i situationen med corona, lyder svaret fra Martin:

– Mange af vores medlemmer er hårdt ramt. Det er arbejdsgiverne der har fået i hoved og røv, arbejderne betaler. Der har været en del fyringer. Nogle arbejdsgivere ser en fordel i blot at fyre, mens andre forsøger at finde løsninger, bl.a. med arbejdsfordeling. Men et kæmpe stort problem er børnepasning.

– Medlemmer med børn der nu skal passes hjemme mister deres dagpengeret fordi de ikke står til rådighed og må klare sig ved at tage ferie eller afspadsere.

– På en arbejdsplads blev de ansatte fyret gennem en artikel i avisen. Senere måtte arbejdsgiveren acceptere at det var helt uacceptabelt.

– Hvad sikkerheden og forholdsregler mod smitte på arbejdspladsen har malerne den fordel frem for andre, at hele arbejdsmiljøloven blev skrevet ind i overenskomsten tilbage i 1970’erne, da hele spørgsmålet om malersyndromet var oppe. Derfor kan fagforeningen gå direkte ind og kræve reglerne overholdt.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne