CO-Industri fagtop godkender at op mod en kvart million ansatte kan sendes hjem uden løn!

Samtidig får virksomheder nu mulighed for et trecifret milliardbeløb i tilskud!


Foto: Danfoss

Op til 230.000 ansatte især i produktionen kan nu sendes hjem uden løn og uden varsel. Fagtoppen har indgået endnu et arbejdsgiverforlig med dansk Industri.

Knap var blækket tørt på den store trepartaftale fra 15. marts, der berømmede at ansatte ville blive hjemsendt med løn, før der i al stilhed lige kom en tillægsaftale, der kan sende omkring en kvart million lige ud i arbejdsløshed.

– Når jeg nu er fyret fra mandag og ryger på dagpenge, betyder det en halvering af min indtægt. D. 1.5. har jeg ikke længere råd til at betale min husleje og regninger, var den bitre kommentar fra en fyret chauffør. En af de 14.500 der allerede her de seneste dage har fået sin fyreseddel.

Et enigt Folketing fandt et tre-cifferet milliardbeløb til virksomheder og aktionærer og et stort fedt 0 kr. til de arbejdsløse og arbejderne. Og ikke bare blåstemplet af CO-industri fagtoppen, men lavet i samarbejde med dem. En fagtop der også kan skrive dette års minus OK-forlig på sit CV.

Ifølge næstformanden i CO industri Mads Andersen er der enighed om at betragte coronakrisen som såkaldt force majeure. Hvilket betyder at virksomheder kan sætte overenskomsten ud af kraft. Hvad med en force mejeur der sikrer ansatte mod økonomisk og social deroute ved fyringer? Det er der ikke noget af.

Mads Andersen påstår også, at der skulle være enighed mellem DI og fagtoppene om først og fremmest at benytte sig af trepartsaftalen med delvis kompensation.
Men det er ikke svært at forestille hvordan virksomhederne ønsker at forvalte en sådan aftalemulighed jo mere krisen bider sig fast.

Aftalen er en tro kopi af den aftale 3F-toppen indgik med Hotel og Restaurationsbranchen d. 13. marts. Den giver også arbejdsgiverne mulighed for med omgående varsel helt eller delvist at hjemsende ansatte som følge af ændringer af ”driftsforhold”, der har direkte eller indirekte relation til coronavirus. Den nye CO-Industri aftale gælder foreløbigt frem til og med den 13. april 2020.

At der indgås en sådan aftalemulighed få dage efter indgåelse af 3 partsaftale med delvis kompensation, kommer bag på mange og rokker ved det billede der blev fremmanet om, at der nu tages hånd om de ansatte der rammes pga corona-krisen.

Med en sådan aftale åbner CO-industri op for at gøre sådanne ordninger ”nødvendige” fremover jo mere den økonomiske krise sætter sig fast.
Det er samtidig svært at forestille sig DI og fagtoppene baserer sig på en meget kortvarig corona-krise. En krise rigtig mange økonomer forventer smelter sammen med den globale stagnation virksomhederne i forvejen frygtede tog fart. En kapitalistisk krise globalt med dalende produktion ledsaget af USA’s handelskrig overfor Kina, men også andre lande.

Generelt forsøges der nu fremmanet et billede i corona-krisen af, at magthaverne og deres regering først og fremmest har i tankerne at tage hånd om de syge, svage og udsatte og de ansatte. Billedet krakelerer – især for de samme mennesker, der om nogen har mærket de nyliberale reformer med næsten 20 års undergravning af sygehusområdet med rationaliseringskrav der har betydet nedskæringer og fyringer, og for de der har mærket kontanthjælpsloftets konsekvenser.

Det bliver sværere og sværere at skjule, at regeringens, virksomhedernes og fagtoppenes egentlige tanker og handlinger går ud på at ”holde hånden under” den kapital der igennem de seneste års optur har skovlet kæmpe profitter ind. En profitoptur ledsaget af nyliberale reformer, der har undergravet folks livsvilkår på alle områder og med en eksplosion i uligheden.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne