Arbejdsgiverne trækker kortet: Vi nedlægger arbejdspladser

For anden dag i træk har en af de største virksomheder varslet fyringer i stor stil. FLSmidth har annonceret at 500 skal fyres, hvoraf 70 i Danmark. I går var det Danfoss der vil nedlægge 350 jobs i Kolding og flytte arbejdspladserne til Polen.

Markante lønstigninger – højere mindsteløn – højere lærlingeløn!

Det er et vink med en vognstang – ”arbejdskraften er allerede for dyr i Danmark og der skal ikke gives ret store lønstigninger”. Arbejdsgiverne trækker det tunge skyts frem med nedlæggelse af arbejdspladser og arbejdsløshed, mens der forhandles overenskomst på det private arbejdsmarked.

Når arbejdsgiverne skærper overenskomstsituationen på denne måde, kaldes det rettidig omhu og sikring af virksomhedens konkurrenceevne, læs aktionærernes udbytte. Modsat når arbejderne kræver lønforhøjelser der kan mærkes, højere mindste- og lærlingeløn og værn mod social dumping, efter i årevis at være spist af med krummer. Så kaldes de for uro- og ballademagere, der vil konflikt for konflikten skyld.

Fyringer og truslen om arbejdsløshed skal holde de privatansatte i ro. Frygten for at havne der er reel, da mange sidder fastklemt i en gældsfælde med store lån til bl.a. bolig og bil. Socialdemokratiets spidser i fagtoppen, ved forhandlingsbordet og i regeringen vil ikke tøve med at bruge arbejdsløshed og manglende ordre med en kommende krise, som argument for et beskedent OK resultat.

Så er det man skal huske at de samme mennesker ved sidste overenskomst påstod, at arbejderne måtte holde igen for at sikre at virksomhederne kunne skabe arbejdspladser og undgå arbejdsløshed. Så det er vist lige meget hvad vej r…. vender, så er den i klaskehøjde, når man følger klassesamarbejslogikken.

At kortet med nedlæggelse af arbejdspladser smides på bordet nu, må derimod få OK20 bevægelsen til stå endnu tættere om at stå fast på kravene og udvide solidariteten ud over egne rækker.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne