Stilladsarbejdere i kamp mod løndumping: Når uret bliver ret – bliver modstand til pligt

En svøbe af kriminelle hærger vores byer, og nej det handler ikke om de sociale tilfælde som Folketinget og borgerlige medier bruger deres tid på at udskamme, men om hovedrige medlemmer af samfundets elite, der systematisk smadrer arbejdsforhold og gør byggepladserne usikre, og har ansatte tæskehold til at banke fagligt aktive.

En længerevarende konflikt mod uorganiseret arbejde, og ulovlige arbejdsforhold, fik mandag en stærk markering af sammenhold, ovenpå en dramatisk optrapning, hvor et tæskehold overfaldt to fagligt aktive.

Fredag deltog flere hundrede i en protests mod Domios byggeri i Tikøbgade i København, hvor der arbejder folk uden uddannelse, ansat som private enmandsfirmaer hos underentreprenøren DS Byggeri. Fredag blev et stillads venligt men bestemt pillet ned igen, som er en normal aktionsform mod virksomheder der ikke overholder loven, og bruger uorganiseret og underbetalt arbejdskraft.

Søndag aften begyndte virksomheden DS Byggeri igen at rejse stilladset. Men fik øje på to fagligt aktive, der stod klar til at dokumentere forholdene på byggepladsen. Kort efter der ankom et tæskehold.

Seks mand stiger ud af en bil og begynder at slå

Fagbladet 3F skriver at en faglig medarbejder fra BJMF, var til stede og kan fortælle at en stilladsarbejder fra 3F og en medarbejder fra Dansk El-Forbund pludselig blev overfaldet af en gruppe mænd med tilknytning til byggepladsen.

– Fire litauisk-talende mænd omringede stilladsarbejderen. Pludselig slår den ene ham direkte i ansigtet, så han falder om.

Medarbejderen fra Dansk El-Forbund fortæller, at han stod uden for byggepladsen og filmede de arbejdende bygningsarbejdere, da en hvid bil med seks personer kørte hen til ham.

– De stiger ud af bilen og begynder med det samme at tæve løs på mig, så jeg falder om på jorden. Jeg bliver sparket i hovedet et par gange, inden jeg får rejst mig op og løber væk.
Se artiklen i fagbladet

Arbejdere rejste sig til et pasende svar

Arbejdere rejste sig mandag morgen til et pasende svar: Flere hundrede stilladsarbejdere og håndværkere mødte frem ved byggepladsen, og rev stilladset ned om ørerne på en gruppe der havde forskanset sig i skurvognen. En lille bil væltede også. Her til og ikke længere! Var den klare besked der nok kan forstås uanset hvilket sprog man taler, og hvem på Christiansborg man spiller poker med.

Det er også en klar besked til både EU, og den danske politiske elite, at der ikke skal være plads til kriminelle i den danske byggebranche. Alt for længe har forholdene sejlet, og myndighederne stiltiende accepteret mafiametoder. Og giver igen og igen arbejde til tidligere dømte virksomheder. Det skal stoppe.

Der er skumle kræfter i branchen

Formand (konstitueret) for Byggefagenes Samvirke, Claus Westergreen, udtaler:
– Denne konflikt er blot det seneste eksempel på, at social dumping er et så alvorligt problem, at det kalder på politikernes indsats. Der er tale om, at en arbejdsgiver udsætter sine ansatte for horrible arbejdsforhold med arbejde i kulde, mørke og under livsfarlige forhold.

– Vi ønsker et organiseret arbejdsmarked i byggeriet, hvor der kan indgås overenskomster og aftaler efter ’den danske model’. Men det er helt tydeligt, at det er der skumle kræfter i branchen der ikke ønsker.

– Det, vi har oplevet, er, at myndighedernes kræfter er skåret ned de seneste år, og at juridiske redskaber, som tidligere var til rådighed, blev fjernet under den tidligere regering. Når sådan noget sker, vokser der naturligvis ’kreative’ kriminelle kræfter frem, som udnytter situationen.

– I Byggefagenes Samvirke har vi mange gange råbt op om problemerne. Ikke bare i Danmark. Vi har sammen med vores kolleger i de øvrige nordiske storbyer forsøgt at nå politikerne i Nordisk Råd, så vi kan få en samlet indsats mod kriminelle i branchen.

– Hvis ikke politikerne fanger signalerne nu, så går de med lukkede øjne ned ad en vej, hvor det er den kriminelle ’tredje part’, der undergraver faglige rettigheder.

– Den aktuelle konflikt er hvad der kan ske, når skruppelløse bagmænd får lov at tage over. Det er ikke det, vi vil have. Politikerne må derfor sikre, at SKAT, Arbejdstilsyn og politi får de ressourcer, der er nødvendige for at holde den kriminelle ’tredje part’ uden af arbejdsmarkedet.
Se artikel Byggefagenes Samvirke

Arbejdstagere bliver truet, blacklistet og tæsket

Formand for Bygge-, Anlægs- og Trækartellet (BAT), Claus von Elling, udtaler:

– Vi har rundet knap 50 faglige sager på Metro Cityringen alene, og efterbetalingen til dem, der er blevet snydt for løn på metrobyggeriet, er på over 100 millioner kroner.

Det reelle omfang af snyd, svindel og omgåelse af overenskomsterne er utvivlsomt mange gange højere.

Det er ikke ualmindeligt, at udenlandske arbejdstagere trues, blacklistes, får tæsk og skal betale deres løn tilbage til såkaldte money collectors udsendt af deres arbejdsgivere.

Det er blevet rigtig råt ude på byggepladserne for store dele af vores udenlandske kolleger. Ligeværdigheden er kun noget, der findes på et stykke papir. Den findes ikke i praksis.
Se artikel fra BAT

Den politiske kamp, har aldrig kun været ført på de bonede gulve og ved fredelige forhandlinger. At bevare retten til at organiserer sig og kæmpe for ordnede forhold er ikke en ret der er givet, det er en ret som klassen har taget.

Sammenhold er det våben de ikke kan tage fra os.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne