USA: Bilarbejderne er guld værd for kapitalen bag GM – Overskuddet ligger på en halv milliard kr om ugen

Seneste udvikling fredag d. 18. oktober 2019:
Den faglige UAW ledelse har nu indgået en foreløbig aftale med GM ledelsen – men strejken fortsætter 

De 50.000 strejkende General Motors arbejdere, der begyndte deres strejke d. 16 september vil strejke mindst en uge endnu, også efter at UAW´s nationale råd netop har anbefalet en ny foreløbig aftale. Aftalen skal nu til godkendelse hos medlemmerne. Den foreløbige aftale forlyder at rumme lønforhøjelse, bedre sygedækning og bedre forhold for midlertidig ansatte. Men aftalen redede ikke tre af de fire GM fabrikker som GM annoncerede planen om at lukke tilbage i november – fabrikker hvor samlebåndet har stået stille siden begyndelsen af i år.

USA: Bilarbejderne er guld værd for kapitalen bag GM: Overskuddet ligger på en halv milliard kr om ugen

Af Interpress

Strejken på General Motors er nu gået ind i sin femte uge.
Og der findes ingen tegn på, at de 48 tusind bilarbejdere, organiseret i fagforbundet UAW: United Auto Workers, er villige til at opgive deres strejkekamp for højere løn, tryggere ansættelsesvilkår og ikke mindst den i USA så livsvigtige forsikring under sygdom. I USA gælder der samme princip som i “Sangen om bageren på Nørregade”: “har du penge kan du få (lægehjælp/behandling) men har du ingen så må du gå ” : 50.000 mennesker dør hvert eneste år i USA af helbredelige sygdomme fordi de er fattige og ikke har råd at forsikre sig mod sygdom

De “kommunistiske velfærdsrettigheder” med “hospitalsbehandling og sygepleje efter behov” som er en selvfølgelighed i Danmark og en række andre lande i Europa gælder ikke i de Forenede Stater eller Kina for den sags skyld. Folk der arbejder i USA er sygeforsikret som en del af den kollektive overenskomst med virksomheden.

Strejken handler også om de flere tusind ansatte som er tvungen til at arbejde for halv løn, som en følge af det daglejer-lignende apartheid system som GM praktiserer, med halv løn for nyansatte. Dette lønsystem blev påtvunget arbejderne af Obama og General Motors-direktørerne i GM, da koncernen gik konkurs i 2009. Konkursen skete efter udbruddet af den kapitalistiske krise i 2008. Samtidigt skrev UAW-forhandlerne under på et “strejkeforbud” i seks år frem til 2015, “for at redde GM”. Nu har arbejderne “reddet GM” og leverer milliard-profitter til GM-kapitalen hver eneste år.

Strejken fortsætter selvom strejke-“dagpengene” kun ligger på 275 dollar, under to tusind kroner ugentligt fra forbundet. Selvom leveomkostninger er lavere end i Danmark er det et godt stykke under 50 % af arbejdslønnen, både for “daglejerne” og de fastansatte på General Motors.

Efter fire ugers strejke på 34 General Motors-fabriker i de Forenede Stater , Canada og Mexico begynder GM og deres venner i USA’s erhvervsliv at gøre opmærksom på de “negative følger” af produktions-stoppet under strejken.

Ifølge beregninger fra bilindustri-analytikeren Ryan Brinkman på JP Morgan koster strejken GM 82 millioner dollar i profit hver eneste dag, det svarer til mere end en halv milliard kroner, 556 millioner kroner.
For bilarbejderne er det et åbenbart bevis på, hvor meget de er værd for GM-kapitalen.

For arbejderklassen er GM strejken nu en inspirationskilde, en opfordring til kamp mod en stadig frækkere, mere aggressiv monopolkapital: I sidste gik flere tusind arbejdere på de Volvo-ejede Mack-lastbils fabrikker i Florida, Maryland and Pennsylvania ud i en strejke med krav om højere løn. I en udtalelse fra Forbundet fremhæves det : “UAW members carry on their shoulders the profits of Mack and they are simply asking for dignity, fair pay and job protections.” (Ray Curry fra UAW til “Detroit Free Press”)


Foto:https://news.cgtn.com/news

I koret af bilindustri-analytikere som advarer mod følgerne af strejken hører vi også Olesia Zhovtanetska fra “Sun Life Investment Management”:
”Jo længere det her (Strejken, red.) fortsætter, desto større er risikoen for at GM vil blive tvungen til at komme med større indrømmelser” (Kilde #Bloomberg)

I visse kapitalistiske erhvervsaviser kan man læse rene dommedagsprofetier som:

“STREJKEN PÅ BILGIGANTEN TRUER HELE USA´S ØKONOMI”

IGEN en indrømmelse af bilarbejdernes betydning for “hele USA’s økonomi”..

Originalartikel Interpress:
USA:BILARBEJDERNE ER GULD VÆRD FOR KAPITALEN BAG GM: OVERSKUDDET LIGGER PÅ EN HALV MILLIARD KR OM UGEN


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne