Hvor vil 3F’s kongres gå hen?

Tema 3F kongres:  21.-26. september 2019

Når 3F i dag åbner sin kongres sker det på et vigtigt tidspunkt med OK20 der er lige om hjørnet. Efter stribevis af minus overenskomster, tilbagerulning af tidligere vundne rettigheder omkring arbejdstid, pension og understøttelse og nyliberale reformer, er det tid til at kræve en reel forandring.

Strejkende skraldemænd etablerede blokade overfor Renovationsfirmaet Remondis i Frederikshavn

I årevis har vi hørt på, at arbejderne måtte vise tilbageholdenhed pga. økonomisk krise, pga. lavkonjunktur, pga. faren for overophedning under højkonjunktur. Det er aldrig lige tid til os, med mindre vi selv kræver og skaber en reel forandring nedefra.

Op til denne kongres har den borgerlige fløj åbnet en hysterisk mediekampagne mod retten til en stærk og solidarisk faglig organisering, der kan gå imod individualisering og opsplitning. Faglig aktive kaldes bøller, bander og deres argumenter for ”fake news”. Overfor det har opbakningen landet over fra faglige klubber og progressive kræfter vist sig at være stor. Kongressen må tilslutte sig denne og afvise arbejdsgivernes hetz.

Der burde i stedet rejse sig et ramaskrig over, at fagtoppen har ladet de arbejdsløse sejle deres egen sø. Mere end 100.000 arbejdsløse har mistet retten til dagpenge siden reformen trådte i kraft 2013. Mere end 4.000 ventes at miste dagpengene i år. For stadig flere bliver det ikke erstattet af løn eller offentlig ydelse. Regeringen siger, de ikke ved hvordan folk så overlever. Det gør de i dyb fattigdom, som de rige og deres vagthunde nægter at have skabt.

En fagforening skal være for både dem i arbejde og dem der ryger ud i arbejdsløshed. Det må være et indlysende krav på tværs af al bureaukrati.

Da Mette Frederiksen var beskæftigelsesminister i 2013, lovede regeringen og fagtoppen en ny dagpengereform. Nu er Mette Frederiksen statsminister i en regering, der kun taler om at fjerne opholdskravet, for de der har arbejdet i udlandet. Hvad med resten af de arbejdsløse?

Tør 3F’s kongres stille krav til en socialdemokratisk regering, om at dagpengereformen skal skrottes og de arbejdsløse skal sikres et ordentlig eksistensgrundlag? Tør den stille krav til den socialdemokratisk regering om at det skal være slut med arbejdsgiverpolitik?

Der er brug for det. Men som 3F Ungdom påpeger, så består kongressen i meget stor udstrækning af ”3F-skjorter”, dvs. ansatte i 3F og ikke folk fra arbejdspladserne, de arbejdsløse eller de unge, der skal leve med konsekvenserne af den førte politik.

Arbejdsgiverne må til at finde pengepungen frem, når det gælder forholdene for arbejderne. De har ingen problem med at betale milliongager og gyldne håndtryk til egne rækker, ingen smalhals med millionudbytter til aktionærer.

Deres vækst skaber ikke flere arbejdspladser her i landet, ingen bedre samfundsudvikling. Bare vækst i egne kapitalformuer og gevinster. Staten lader kapitalfonde og banker udplyndre det ene milliardbeløb efter det andet fra statskassen.
Alle ved at uligheden bare øges og hvorfor. Spørgsmålet er hvor længe vi vil finde os i at betale for det med liv og helbred.

For at tvinge de rige til at betale kræver det en stærk, solidarisk og kampvillig faglig organisering af alle.

Andre artikler i temaet

EU vil lovgive om løn og arbejdsforhold
KPnet 23. september 2019

30 timers arbejdsuge – opsig velfærdsforliget – tidlig pension bør være en ret for alle!
KPnet 24. september 2019

Socialdemokratisk statsminister spøgte både i korridorerne og på talerstolen på 3F kongres
KPnet 27. september 2019

Se program for kongressen
3F KONGRES / 2019

Læs også
Slut med arbejdsgiverpolitik – de rige skal betale! Enhedsplatform for fælles kamp


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne