Yankee go home! – Flot demonstration mod imperialisme og krig – for solidaritet

27 freds- og solidaritets organisationer stod d. 2. september bag en flot demo, der sagde NEJ til USAs krigstrusler og pression gennem økonomiske sanktioner. Flot og stærk var den og gav håb for den fremtidige kamp.

Det var egentlig meningen at USAs præsident Trump skulle have været på besøg i Danmark d. 2. September. Bla. med et tilbud om at købe Grønland. Imidlertid meldte han som bekendt afbud. Alligevel var der indkaldt til demonstration foran den amerikanske ambassade. For uanset hvem der er præsident, fortsætter USA-imperialismen og NATO sin hærgen og oprustning for at underlægge sig lande og territorier i jagten på ressourcer og profit. Og her er skiftende danske regeringer villige allierede.

Dette kom bl.a. Lizette Lassen fra græsrodsbevægelsen “Tid til fred “ ind på i sin tale på demonstrationen:

“Trump kom ikke til Danmark som først annonceret, men han fik hvad han ville have alligevel – nemlig vished for at den nye danske regering står fuldstændig ukritisk overfor den amerikanske alliance.

Det er en skam og en skandale. Vi skal huske, at om det er Trump eller Obama, Mette eller Lars, Bush eller Fogh, så optræder de som statister i en forestilling om demokrati, der skjuler hvordan det militær- industrielle kompleks styrer de valg der bliver taget.

Militærbudgetter øges. Sidste år fejrede den danske våbenindustris lobbyorganisation vedtagelsen af finansloven. Militær industrien – også den amerikanske – er flyttet ind på vores uddannelsesinstitutioner, indkøb af kampfly der kan bære atomvåben er igangsat, listen er på det nærmeste uendelig…Alt sammen på bekostning af menneskeliv og miljøet og på den positive samfundsudvikling der kan prioriteres i stedet.”

Fra en blokvogn pyntet med fredsflag, blev der afholdt en række oplysende og stærke taler af repræsentanter for forskellige solidaritets- og antiimperalistiske bevægelser.

Yankee go home sektionen dannede efter talerne fra blokvognen et fælles optog med sektionen fra Antifa og Stop Trump frem mod Christiansborg med fredsflag og Palæstina-flag i spidsen.

Anders fra “hands off Venezuela” oprullede de forfærdelige konsekvenser, USAs sanktioner har for Venezuela med sult død og fattigdom til følge, ligesom USA stadig fastholder den årelange blokade af Cuba.

Pladsen foran blokvognen var fyldt af mennesker, hvoraf mange bar skilte og bannere. NATO UD AF NORDEN, DANMARK UD AF NATO- INGEN DANSK STØTTE TIL KUP I VENEZUELA – YANKEE GO HOME.

Via de forskellige talere blev der tegnet et klart billede af hvor forfærdelig brutal og ødelæggende USAs fremfærd overalt på vores klode er. Fra Latinamerika til Arktis må alle hensyn vige for USAs overordnede økonomiske og strategiske interesser.

Og selv om det er en absurd tanke at Grønland skulle være til salg, skal Forsøget på at købe Grønland ikke slås hen som en gal mands fjollede fantasier. For som Marie Herget Christensen fra “Kvinder i kamp” sagde i sin tale:

“Kampen om Grønland handler om Grønlands undergrund, om nye sø- og handelsveje. Det er kampen mellem de imperialistiske stormagter Rusland, Kina, og USA og NATO. Det handler om opdelingen af verden. Og selvom Mette Frederiksen selvfølgelig ikke kunne sælge Grønland – det var aldrig hendes –  har hun givet grønt lys for oprustning og militarisering af Grønland og arktis for fuld smadder. Derfor står vi ikke solidariske med Mette Frederiksen. Vi står solidariske med det grønlandske folk der lige nu lægger land til et oprustningskapløb med akut krigsfare til følge. “
Læs talen hos Kvinder i Kamp

Efter talerne begav de ca. 1500 deltagere sig afsted i et optog gennem byen, hvor der taktfast blev råbt kampråb. STYRK DEN INTERNATIONALE SOLIDARITET – DANMARK UD AF NATO!

Optoget gjorde holdt på Kgs. Nytorv. Hvor “Black lives matters” havde talere der udpenslede den racisme der foregår i USA og en solidaritetserklæring til støtte for børnene i de danske udrejsecentre.

Demonstrationen sluttede på Christiansborg slotsplads, hvor Irene fra “Boykot Israel” holdt en afsluttende tale om situationen i Palæstina.
Læs talen hos Boykot Israel

De større medier dækkede Yankee go home, bl.a. med direkte interviews med flere fra arrangørgruppen på TV2 News og på DR1.

En fredelig og kraftfuld manifestation fra de antiimperialistiske organisationer var hermed afsluttet.

Flot og stærk var den og gav håb for den fremtidige kamp.

Læs mere om grundlag, program og arrangører i begivenheden
Yankee go home

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne