Oktober Radio: USA kræver overherredømme over Grønland og Danmark forhandler om prisen

UDSENDELSEN D. 17. AUGUST 2019

I den seneste uge kom det frem at Donald Trump op til sit statsbesøg i Danmark har talt om muligheden af at købe Grønland! Det er ikke første gang at USA fører sig frem som om de bestemmer alt i universet. I forvejen har USA en militærbase i Thule, og sammen med deres NATO-allierede ønsker de at få fuld kontrol med hele området Nord for polarcirklen.

I første del af udsendelsen taler vi om Danmarks kommende møde med den amerikanske præsident, og hvordan spørgsmålet om Arktis er blevet stadig mere aktuelt fordi klimaforandringer på sigt ser ud til at gøre en del af Ishavet isfrit om sommeren, og det åbner op for nye sejlruter – og dermed også en potentiel geopolitisk krigszone.

Allerede i denne weekend tager den danske statsminister til Grønland for at bane vejen for en kommende udbygning af amerikansk tilstedeværelse. Og med en trussel om at USA vil gøre krav på hele Grønland, hvis de ikke for lov til at gøre som det passer dem, viser det meget godt hvor det bærer hen.

Erfaringerne med danske statsministre er, at de bag om ryggen på Folketinget er mere end villige til at give USA carte blanche til at udnytte dansk territorium som de lyster. Og sagerne om Thulebasen viser at det grønlandske folk, om muligt, bliver endnu dårlige informeret end det danske Folketing. Og indflydelse skal de i hvert fald ikke regne med.
Thule-skandalen startede med en tvangsforflytning af de oprindelige beboere, og efterfølgende har ingen fået at vide hvad USA har rodet med på basen. Og da et bombefly med brintbomber ombord styrtede ned over isen og der skulle ryddes op, fik ingen at vide hvor farligt det var.

Det er den politik som Danmark har tænkt sig at fortsætte, nu blot med et endnu større stykke af Grønland som indsats. Og med endnu mere militært isenkram og baser udstyret med masseudryddelsesvåben, og direkte forbindelse til et nyt amerikansk missilforsvar og stjernekrigsvåben er det helt sikkert at området vil blive et strategisk krigsmål i en kommende storkrig.

Læs mere om demonstrationer under Trumps besøg i Danmark:
Stor fælles demonstration mod Trumps besøg den 2. september

Undskyldning til børnehjemsbørn
I anden del af udsendelsen taler vi om den foreløbige afslutning på Godhavn børnehjemssagen, hvor den danske regering i denne uge gav en undskyldning til de børn der var blevet mishandlet i statens varetægt. Der er endnu ikke et retsopgør mod de ansvarlige, og eneste juridiske mulighed er en form for civilt søgsmål, hvor de der stadig lever kan sagsøge staten for en erstatning for svie og smerte.

Vi synes det er fint at børnehjemsbørnene får en officiel undskyldning fra den danske stat, men Mette Frederiksen er en kæmpe hykler. Det var bedre om hun påtog sig ansvaret for de ulykker hun selv og socialdemokratiet er skyld i, fra krigene til nedskæringer på syge og fattige.

Det, at de nederste i samfundet behandles som skidt og skal have dobbelt straf, og fattigkvarterer kaldes ghettoer, og gadebørn kaldes udenfor pædagogisk rækkevidde. Den hårdhed er en funktion af det kapitalistiske samfunds. Dårlig behandling af de nederste er systemisk.

LYT TIL UDSENDELSEN HER


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne