Tyrkiet modtager det russiske anti-missil system S-400 – Er Tyrkiet på vej ud af Nato?

Den 12. juli omkring 3 året efter det mislykkede militærkup i Tyrkiet modtog Natolandet Tyrkiet de første dele af det russiske S-400 luftforsvarssystem der blev fløjet til Tyrkiets luftbase nordvest for Ankara, meddeler Tyrkiets forsvarsministerium.

Tyrkiet bekræfter herved landets fastholdelse af dets missil handel med Rusland på trods af Washington i flere måneder har kæmpet imod og truet for at forhindre det.
To andre forsendelser er på vej mens en tredie leverance leveres ad søvejen i slutning af sommeren. Tyrkiske S-400 operatører vil i juli rejse til Rusland for træning, meddeler Tyrkiets forsvarsministerium.

Trump administrationen havde på forhånd advaret om at gennemførelsen af en sådan handel ville betyde økonomiske sanktioner og stop for Tyrkiets adgang til USA¨s mest avancerede kampfly F-35 som Tyrkiet har bestilt og er medproducent på.

Men Trump administrationens reaktion har været bemærkelsesværdigt afventende og et tidligere berammet pressemøde om sagen er udsat på ubestemt tid. Blot har den fungerende forsvarsminister Mark Esper udtalt at USA´s stilling er uændret, mens Trump selv har været helt tilbageholdende.

Tyrkiets våbenhandel med Rusland kommer ovenpå Tyrkiet for 2 1/2  år siden indgik et strategisk partnerskab med Rusland der betød starten på en nyorientering i Tyrkiets udenrigspolitik, der tidligere havde været præget af et skærpet forhold til Rusland.

En nyorientering der også betød at Tyrkiet droppede sin politik om at få fjernet Syriens leder Assad hvor de hidtil havde været en aktiv støtte for den islamiske terrorbevægelse.
Et skift der betød Tyrkiet mere og mere udviklede en alliance sammen med Rusland og var aktive med Rusland i de såkaldte syriske Astana ”fredforhandlinger” . Et “fredsskabende Tyrkiet” med ambition om at få del i Syrien ved at sikre sig et såkaldt ”sikkerhedsområde” inde i Syrien.

Et Syrien hvor USA og Tyrkiet har været på kollisionskurs ved at stå på hver side ifht til kurderne i det nordlige Irak, der opfattes som en fjende af Tyrkiet..
Her har USA igen forsøgt at bruge kurderspørgsmålet i egen imperialistiske interesse i håb om dog at sikre sig et brohoved i det nordlige Syrien efterhånden som deres strategi med islamistisk terrorstøtte mere og mere led nederlag efter Rusland på syrisk invitation deltog i terror bekæmpelsen.

I et desperat forsøg på at klinke skårene imellem Tyrkiet og USA har USA nu aftalt berammede møder med Tyrkiet om oprettelse af en Tyrkisk “sikkerhedszone” i Syrien.

Et Syrien hvor den nordlige del af Syrien ikke behandles som del af et suverænt land men som et kludetæppe der er genstand for udenlandsk aggression med indsættelse af amerikanske og andre vestlige besættelsestropper og udsat for israelske flyangreb. Et område hvor Rusland som er inviteret af Assad også fører en “balancepolitik” i egen storpolitiske interesse.

Det tyrkiske kursskifte og situationen efter det fejlslagne kupforsøg i 2016 har betydet at den atombevæbnede  Nato flybase Incirlick i Tyrkiet  ikke har været funktionsdygtig som Nato base. En base Tyrkiet anklager for at have være i ledtog med kupmagerne.
Et amatørmæssigt kupforsøg i sidste øjeblik, hvor det er svært ikke at se et desperat USA’s rystende hånd.

Meget tyder på at Tyrkiet har valgt sig egen vej ikke mod Vesten men i sit nærområde og  østover med øgede forbindelser til Rusland og Iran. Der er tale om USA´s hovedfjender og også et Tyrkiet med styrkede forbindelse til Kina og nylig tilslutning til dets nye silkevejsprojekt i håb om samlet ad denne vej at kunne styrke landets stormagtsambition i det nære østen.

Intet tyder på at Tyrkiet ændrer kurs. Tyrkiet,  Nato landet med den største hær efter USA  optræder allerede med sine alliancer som et ikke medlem.
Det betyder en historisk svækkelse af Nato og dermed også forringede muligheder for en USA storkrig imod Tyrkiets naboland Iran.

For USA imperialismen giver det hovedbrud: Hvordan kan de hindre eller opveje denne svækkelse af deres imperialistiske indflydelse i regionen ??

Opdateret 18. juli 2019:
USA har nu meddelt Tyrkiet at Tyrkiet ikke længere kan være med i F-35 kampflyprogrammet på grund af anskaffelsen af russiske S-400 anti-misil system.
Beskeden kom i en udtalelse fra Det Hvide Hus.
Tidligere har USA  også truet med sanktioner mod Tyrkiet, hvis de gennemførte købet fra Rusland, men det er der ikke nogen meldinger om i udtalelsen fra Det Hvide Hus 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne