Italien – Europaparlaments valget: Massiv ændring og skift i magtforholdet imellem 5 stjernebevægelsen, M5S og Lega

(Artikel fra den kommunistiske avis La Forge, om situationen i Italien efter Europa-parlamenstvalgene)

Italien hører til blandt de lande hvor valgene til Europa-parlamentet havde særlig betydning.
Salvini, leder for de ekstreme højreorienterede, har øget sin vægt i regeringskoalitionen, og betragtes som leder af den ekstreme højre bevægelse, der kommer til at sidde i Europa parlamentet.
Dette første valg efter parlamentsvalget, en slags ”anden afstemning” har stillet styrkeforholdet imellem Lega og M5S på hovedet. Salvini vil nu bruge successen for sin liste ved Europa- parlamentsvalget, der er langt foran de andre, til at forøge sin stilling ved parlamentsvalgene, som de måske sætter øverst.


Matteo Salvini, leder af partiet Lega, højreekstrem italiensk nationalist og italiensk premierminister i regeringskonstellation med den populistiske Femstjernebevægelse M5S

Kammeraterne bag ”Kommunistisk Platform” har sendt os deres analyse af Europa- parlamentsvalget. Større uddrag offentliggøres herfra:

”Det er lykkedes Salvini, der har udnyttet sin indenrigsministerstol til at fremme racistisk og chauvinistisk politik baseret på falske løfter og udbredelse af frygt og forvirring, at indtage stemmerne fra brede dele af småborgerskabet. Fået stemmer fra de der er presset op mod væggen af nyliberalisme, af borgerlige venstre der føler sig ladt i stikken og af arbejdere der er skuffede over M5S. (…..)

Andre lag i arbejderklassen herunder arbejdere der er i beskæftigelse og arbejdsløse, især de mest fornuftige kampvillige og fremskridtsvillige, har derimod i massevis undladt at stemme eller stemt ugyldigt, hvilket har betydet at valgdeltagelsen er kommet ned på 56% (et historisk minimum). (Der var mere end en halv million ugyldige stemmer).

De afgivne stemmer har tydeligt betydet et skift i regeringens magtbalance hvor stemmer er gået fra M5S og FI (Forza Italia, Berlisconis parti) til Lega. Lega blev stærkere i mange regioner og provinser, især i nord. Men i absolutte tal fik højre og fascister næsten en million færre stemmer end de havde for 10 år siden.

PD (Partido Democratico, der opstod udfra det tidligere PCI) vandt point tilbage og overhaldede M5S, men tabte i øvrige områder hvor de traditionelt havde fodfæste. (…) Den liberal – reformistiske Zingaretti ( siden marts 2019 leder for PD) tilstræber for øjeblikket en retning henimod en udvidelse af et moderat centrum som ikke længere eksisterer.

På basis af valgfremgangen bliver Salvinis parti endnu mere aggressiv, truende, chauvinistisk , autoritær, undertrykkende og arbejderfjendtlig. Han vil bruge sit valgforspring til at få fart i TAV projektet ( Ekspres jernbaneforbindelse imellem Lyon og Turin), differentieret autonomi *, den ”flade skat” for de rige, vedtage dekretet om ”Sikkerhed II” for at afvise migranter og flygtninge.

Hvis Di Maio (leder af M5S og nuværende vicepremierminister ifht Salvini) efter at han længe har været Salvinis medsammensvorne, nu forsøger at ramme ham mellem benene, vil modangrebet være uundgåelig: Bossen for Lega vil opsige ”regeringskontrakten” for at sætte sig i spidsen for en ultra reaktionær alliance støttet af fascisterne.

Udsigten til et tidligt parlamentsvalg er truende og sammenstødene mellem borgerlige og småborgerlige kræfter bliver heftigere. Vi går ind i en periode med hårdere politiske konflikter på baggrund af intensivering af den økonomiske krise.

Finanskapitalen og Lega: Et organisk forhold

Storkapitalens mest reaktionære og aggressive kredse støtter Lega. De har brug for den højreekstreme populisme i forsøget på at bremse den italienske imperialismes tilbagegang. For at opretholde den herskende samfundsorden og intensivere udbytningen med tilbagegang i løn og arbejdsforhold og afskaffe de demokratiske rettigheder, og lægge hånden på klasseorganisationer (…) og for at forhindre at arbejdernes og folkemassernes protester kommer til at rette sig imod udbytningssystemets grundpiller.

På internationalt plan bliver Salvinis parti understøttet af USA imperialismen ( der for enhver pris vil bevare sin dominans over den geostrategiske Platform, Italien ) zionisterne, de mest obskure kræfter fra vatikanet samt Putins parti (…) Det er også udtryk for imperialismens mest aggressive og mest reaktionære strømninger.

Lega er med sin brutale,chauvinistiske og racistiske ideologi, med sin politik for systematisk opsplitning af proletariatet, med deres program til forsvar for bossernes interesser og privilegier, for de rige og parasitterne en permanent allieret for finanskapitalen. (…)”

*Lega er fortaler for føderalisering af centralstaten og overførsel af politisk magt til Italiens regioner.

Offentliggjort i La Forge Frankrig

Oversættelse fra ”Arbeit Zukunft”
Italien: Massenhafte Enthaltung und Umkippen des Gleichgewichts zwischen der 5-Sterne-Bewegung und der Lega


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne