Kina og Rusland – allierede i konkurrencekampen imod USA

USA har fremtvunget en alliance mellem sine to imperialistiske modparter Kina og Rusland. En alliance der vil betyde en potentiel fare for USA’s egne markeder og globale styrke.

Oversat fra En Marcha
Centralorgan for Ecuadors Marxistisk-Leninistiske Kommunistiske Parti, PCMLE

D. 5. juni besøgte den kinesiske præsident Xi Jinping sin modpart, præsident
Vladimir Putin i Rusland med det formål, at etablere en kommerciel og teknologisk alliance mellem de to lande.

Indenfor dette mødes rammer underskrev det kinesiske firma Huawei en aftale med Ruslands største mobiltelefon operatør i Rusland, MTS om at udvikle og implementere 5G teknologi.

Bag de teknologiske og forretningsmæssige aspekter af aftalerne, er dette endnu et tegn på den interimperialistiske kamp mellem de tre store verdensmagter, en kamp som kun er til fordel for monopolgrupperne i de respektive lande.

Den kommercielle og teknologiske alliance mellem Kina og Rusland skaber en ny usikkerhed på det globale marked for telekommunikation, der kan sætte USA’s økonomi i alvorlige problemer.

Rusland øjnede en løsning på egne problemer i en sådan handelsalliance, så snart Kina erklærede at være ’bedste ven’ af Putins styre. Kina på sin side, glæder sig over at komme tættere på russisk knowhow for at kunne forbedre deres egne produkter.

USA har fremtvunget skabelsen af denne alliance, der i det lange løb vil betyde en potentiel fare for dets markeder. Restriktionerne mod Huawei Tecnology’s har tvunget Kina til at se sig om efter en ny støttebase i Rusland. Eksperter taler om skabelsen af et ”teknologisk monster”: Russernes evne til at programmere og hacke kombineret med den avancerede hardware fra Kina vil kunne monopolisere verdensmarkedet. Det er et faktum, at firmaet vil tabe omkring 300 millioner dollars på det amerikanske marked, men det er meget tænkeligt at det vil kunne dominere den globale kommunikation, hvis det lykkes at videreudvikle 5G teknologien.

Trump regeringen har indført hårde betingelser for andre lande ifht udviklingen af telekommunikation på deres hjemmemarked, og har truet amerikanske virksomheder med restriktioner og straf for at forhindre handel med andre internationale virksomheder. Om få dage vil der blive afholdt et G20 topmøde mellem de 20 rigeste lande i verden, for at diskutere emner til fordel for deres økonomi. Spændingerne mellem landene vil afgjort neddæmpes for at søge egen vinding, selvom den interimperialistiske rivalisering vil fortsætte på ubestemt tid med målet om at monopolisere markedet.

I mellemtiden vil Verden fortsætte som tilskuer til kampen om hvem der kommer til at dominere markedet. Så længe vi ikke selv er i stand til at udvikle vores egen teknologi, må vi lægge vores information i hænderne på imperialisterne, som vil sælge den til højest bydende – for de rige lande vil være de eneste der har noget at vinde på en hvilken som helst form for krig.

En Marcha #1859, 12-18. juni 2019

Læs også

Kina og Rusland styrker deres strategiske partnerskab
KPnet 12. juni 2019

Ecuadors Marxistisk-Leninistiske Kommunistiske Parti, PCMLE er som Arbejderpartiet Kommunisterne medlem af CIPOML- Den Internationale Konference af Marxistisk- Leninistiske Partier og Organisationer i Europa

Læs andre udtalelser fra CIPOML og medlemmer af CIPOML

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne