Kommunistisk Politik Digital 12-2019 – Nyheder hvor der kæmpes

 

Nr. 12 – 2019

NYHEDER HVOR DER KÆMPES

 Uge 23-24, 2019

14-dages blad på nettet – Få overblik med  KPDigital.
Bl.a. med vigtige artikler fra KPnet og KPnetBlogs

 


En ny politik kommer nedefra – Valgkommentar APK

”Det store spørgsmål nu er ikke, hvordan Mette Frederiksen får sammensat den nye regering. Men derimod hvordan vi får styrket den brede protestbevægelse mod dem, der fra nu skal svinge sparekniven. For det bliver der brug for. Med valget overstået er alle valgløfter allerede glemt og gemt. Nu gælder det kampen om ministertaburetter, hvem kan udmanøvrere hvem, og hvem kan få de mest magtfulde poster”, udtaler APKs forkvinde Dorte Grenaa ovenpå folketingsvalget.

Vi vil ikke nøjes med løfter!
Uanset hvad regeringsforhandlinger ender ud med, så er den eneste garanti for forandring arbejderklassens og bevægelserne kamp for forandring. Ikke som backinggruppe til det ”bedst opnåelige forhandlingsresultat” for at få kravene gennemført, men som en voksende politisk kraft, der forsætter og intensiveres indtil kravene er gennemført.

Hvad vil en ny regering bygge på?
Der spekuleres i det kommende regeringsgrundlag og hvilke små forbedringer de forhandlende partier kan få igennem. Hvor minimale kan indrømmelserne være for at Enhedslisten kan gå ud af døren og sige ’Nu går det i den rigtige retning’. Det er et faktum, at uanset hvad, så vil en socialdemokratisk ledet regering bygge på et væld af reaktionære forlig og reformer, der ikke vil blive opsagt. Det vil ikke være til fordel for dem der kæmper for bedre forhold at være bundet op til en sådan regering.


Rød blok svinger sparekniven i København

Både udsatte børn og voksne vil blive hårdt ramt af nye sociale nedskæringer næste år. Et stort ‘rødt’ flertal i Københavns kommunes socialudvalg har her midt i valgkampens store løfter vedtaget et budgetforslag for 2020 med omfattende nedskæringer for de mest socialt udsatte.

Fascister får millioner i statsstøtte
Stram Kurs får efter folketingsvalget 2.1 million kr. om året i partistøtte til at forsætte med at sprede deres gift og provokationer. Det bliver til over 8 millioner kroner direkte fra statskassen, hvis det bliver den fulde folketingsperiode frem til et nyt valg om 4 år.

Ny statsminister – ingen begejstring
Efter fire år med Venstre og Lars Løkke som statsminister. Med forhadte nedskæringer, omprioriteringsbidrag, dummebøder og meget andet, havde nogen måske forventet, at Mette Frederiksen ville blive båret ind i Statsministeriet. Som den anden kvinde på landets højeste position i danmarkshistorien. Men Socialdemokraterne fik kun en lunken tilslutning. I virkeligheden er de gået en smule tilbage på de fire år der er gået. Selvom vælgere, der ved tidligere valg gik til Dansk Folkeparti nu er vendt tilbage til Socialdemokraterne, er førstegangsvælgere gået til SF og de Radikale. Skal der ske politiske ændringer kræver det en stærk folkelig bevægelse.

De højtlønnede vælger selv deres pensionsalder
Både S og V hykler bekymring for de nedslidte og deres evne til at arbejde fuldt ud når de er 70. Begge partier gør sig til af hver deres utilstrækkelige lappeløsning, der skal dække over at de er helt enige om at hæve pensionsalderen for det store flertal. Men i virkeligheden er pensionsalderen jo kun hævet for de nedslidte og de lavtlønnede. De der har råd, sparer selv op til deres otium, som de tager når det passer dem.

Tyveri gennem de seneste 30 år: Udhulingen af overførselsindkomsterne
Uddrag fra Henrik Herløvs Lunds rapport ” Udhulingen af overførselsindkomsterne 1990-2019”
Det er sjældent at få et samlet overblik over de sidste 30 år nyliberalistiske reformer og angreb på overførselsindkomster i hånden. Ovenikøbet videnskabeligt underbygget. 30 års skiftende regeringers, fra Nyrup til i dag, systematisk nedbrydning og tyveri af sociale rettigheder og forsørgelsesgrundlag. Snart står vi overfor en ny regering, og der bliver brug for fortsat kamp mod omfordelingspolitikken til fordel for de rigeste. I rapporten gennemgår Henrik Herløv Lund hvad den nyliberale politik fra skiftende regeringer har betydet for udhulingen af dagpenge, sygedagpenge, kontanthjælp, pensioner mm.
Her bringes blot et lille uddrag.
Artiklen har været bragt i APKs tidsskrift Enhed og Kamp 2,2019

Valgtesten – alle de glemte spørgsmål
Et hvert medie med respekt for sig selv har udviklet små spørgeskemaer hvor man kan teste hvilken kandidat man er mest enig med. Desværre er de spørgsmål man skal svare på, jo udviklet på en måde så det kun rammer det felt der rent faktisk stiller op. Man kan prøve at gøre øvelsen selv, og selv stille spørgsmål der forsvundet, og det vil afsløre at der slet ikke findes nogen blandt de opstillede man kan være enig med.
Af Franz Krejbjerg, APK

Nu vi taler om utroværdighed – et aktuelt indspark om valg fra Karsten Jonassen
Fra EU-parlamentsvalg til folketingsvalg – valgkampens absurde teater gør sort til hvidt, EU-tilhængere til modstandere, nedskæringspolitikere til børnenes forsvarere, levebrødskandidater til idealister, men kun i ord. Og så kan mange politikere ikke forstå, der hersker en udbredt politikerlede i befolkningen.
Af Karsten Jonassen, APK

Dansk imperialisme fejrer 800 år for Dannebrog
’Gud har været med’ når danske hære gennem tiderne har erobret og besat andre folkeslags jord og værdier. Lørdag d. 15. juni fejres med pomp og pragt den absurde myte om Dannebrog der faldt ned fra himlen og sikrede den danske korstogshærs sejr over esterne i 1219. I dag er danske hære igen i Estland, nu for at sikre de imperialistiske interesser gennem ”NATOs fremskudte tilstedeværelse”.

Mindehøjtidelighed for Gerd Berlev holdes lørdag den 15. juni
Gerd Berlev døde d. 1. juni 2019, og hun bliver begravet lørdag d. 15. juni kl. 12 fra Vestre Kirkegårds store kapel. Efter begravelsen vil der kl. 14 blive afholdt en mindehøjtidelighed i Karens Minde Kulturhus.

FRA DEN INTERNATIONALE KLASSEKAMP OG ML-BEVÆGELSE

Situationen i Europa og vores opgaver – udtalelse fra CIPOML
Modstanden mod den arbejderfjendske politik og krigsforberedelserne vokser i hele Europa. Nye lag i befolkningen deltager i kampen mod konsekvenserne af nedskæringspolitikken, som De gule veste i Frankrig. Det skriver de marxistisk-leninistiske partier og organisationer i Europa i en resolution, som analyserer den aktuelle situation på vores kontinent.

USA´s krigskampagne mod Iran intensiveres
USA’s optrapning imod Iran med trusler om krig eskalerer. Truslerne er både økonomiske og militære. Blot få timer efter angrebene på to tankskibe i den persiske Golf kunne USA’s vicepræsident beskylde Iran for hændelsen og forsøger at bruge angrebene til egne formål.

Afvis USA’s krigsplaner mod Iran
Den internationale antikrigskoalition (UNAC) appelerer til antikrigsbevægelsen om at gribe til handling imod USAs trusler mod Iran og undgå endnu en krig for olie og verdensdominans.

Generalstrejke i Brasilien mod forhøjet pensionsalder
Fredag d. 14. juni vil brasilianske arbejdere over hele landet gå i strejke mod Bolsonaro-regeringens pensionsreform, der vil hæve pensionsalderen med op til 10 år og øge indbetalingerne til pension. Den 24 timers generalstrejke samler også de studerende, oliearbejdere der kæmper mod privatisering af olieproduktionen og undervisere der kæmper mod nedskæringer på uddannelserne.


Brasilien: Flertallet af vælgerne stemte ikke på den fascistiske millionær
Efter at have brugt hele valgkampen på at undgå debatter og på at sprede løgne på Twitter og WhatsApp blev den pensionerede kaptajn Jair Bolsonaro – som i hæren betragtes som løgner, udisciplineret og en dårlig soldat – valgt som Brasiliens præsident med 57.797.000 stemmer.
Artiklen har været bragt i APKs teoretiske magasin Enhed og Kamp 2,2019

Kina og Rusland styrker deres strategiske partnerskab
Ruslands præsident Putin’s og den kinesiske præsident Xi’s ottende besøg i Rusland og fælles optræden ved St. Petersburg International Economic Forum, der blev afholdt 6.-8. juni i Sankt Petersborg, demonstrerer øget strategisk samarbejde imellem Kina og Rusland. Et samarbejde der  blev understreget forud i Moskva med topmøde og aftaler imellem de to lande.

Magten må overgå til folket i SudanDet sudanesiske folk, der har skilt sig af med Omar Al-Bashirs fascistiske diktatur – der har regeret landet gennem undertrykkelse, vold og tortur gennem de seneste 30 år – kræver at militærjuntaen leverer magten tilbage til folket.


Se filmen “The Coming War on China” – John Pilger
I filmen “The Coming War on China” fra 2016 afdækker den prisvindende journalist John Pilger hvordan USA under Obama, med USA som verdens største militærmagt er på kollisionskurs mod verdens 2. største økonomiske magt Kina, begge atommagter. En film der ikke er blevet mindre aktuel under Trump med den fortsatte militære oprustning og økonomiske optrapning mod Kina og Rusland. Filmen er nu offentligt tilgængelig.


FRA OKTOBER RADIO

Store illusioner ved valget – Oktober Radio
I denne uges radio podcast forsøger vi at nå rundt om det nye folketing og alle partierne. Og vi ser ikke umiddelbart nogen som helst politiske forandringer i udsigt. Stemmer og mandater er ganske vist tippet tilbage til SF og De Radikale, efter begge partier fik et dårligt valg i 2015. Så en masse unge førstegangs mennesker gør sig store forhåbninger om at der nu vil komme en ny energipolitik, og forældre håber på bedre normeringer i daginstitutioner, og mange af de andre løfter som flyver i luften når valgkampen kører.

FRA KPNET BLOGS

Til minde om Gerd Berlev
”For mig var du revolutionen” sådan skriver sangeren Elona Planman i sine fine afskedsord til Gerd Berlev og fanger dermed essensen af Gerd. Gerd var smil og grin og lys og styrke, men Gerd var først og fremmest et revolutionært centrum uden sidestykke i Danmark.
Af Marie Herget

Stærke kvinder – Digt af Kirsten Lund
Til minde om en af hvor tids største revolutionære, Gerd Berlev 1946-2019. Hvil i styrke, Gerd

Nu vi taler om utroværdighed – et aktuelt indspark om valg
Fra EU-parlamentsvalg til folketingsvalg – valgkampens absurde teater gør sort til hvidt, EU-tilhængere til modstandere, nedskæringspolitikere til børnenes forsvarere, levebrødskandidater til idealister, men kun i ord. Og så kan mange politikere ikke forstå, der hersker en udbredt politikerlede i befolkningen.
Af Karsten Jonassen

 

Kommunistisk Politik Digital samler hver anden uge  artikler, analyser og udtalelser fra KPnet og KPnetBlogs til et 14-dages blad som pdf på nettet. Det er gratis.

BESTIL KOMMUNISTISK POLITIK DIGITAL
Send en mail til
kompol@apk2000.dk

Se tidligere numre af Kommunistisk Politik Digital


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne