Støj fra F35 Kampfly på Skrydstrup rammer flere tusinde – Oktober Radio

Udsendelsen 13. april 2019

I denne uges podcast fra Oktober Radio taler vi først om de nye oplysninger fra Forsvaret om den forventede støj fra F35. En ny undersøgelse med målinger i området omkring Skrydstrup viser at op mod 8-900 boliger vil blive ramt af støj. Det svare til flere tusinde mennesker der en eller flere gange om ugen vil blive udsat for støj højere end grænseværdierne.

F35 vil larme mest når de letter til de ugentlige afvisningsflyvninger. Luftvåbnet bruger i dag F16 jagerfly til at teste beredskabet overfor Rusland og flyve patruljer langs de danske grænser i luftrummet over Østersøen. Men også til de helt almindelige rutineøvelser hvor de letter med lav fra og først sætter fart på når de højt op og er relativt langt fra tæt bebygget område, da vil den nye F35 larme meget mere end de nuværende.

Larm er kun den seneste skandale
Den seneste rapport viser endnu engang at beslutningsgrundlaget for køb af nye kampfly til 57 mia. var utilstrækkeligt. Omkostningerne til ”støjkompenserende tiltag”, og kompensation for tab af værdien ramte ejendomme sendes til den almindelige skatteborger. Det kommer oven i ”glemte” ekstra omkostninger til forstærkning af hangarer, og ekstra sikkerhed og hegn omkring Skrydstrup basen. Og det kommer oven i afsløringen af at flyet er ekstremt miljøbelastende at producere og dyrt at bruge, og kræver mere tid til vedligehold end forudsat.

Det basale spørgsmål er stadig ikke besvaret, nemlig hvad pokker skal man bruge de bombefly til? Det er et spørgsmål som bl.a. kan besvares ved at se på hvad Danmark har brugt F16 til efter den kolde krig, og det er grum fortælling om bombninger af lande i Mellemøsten.

Kort sagt: Angreb på lande der ikke udgjorde en trussel mod Danmark, i strid med International lov. I ledtog med USA-imperialismen og europæiske stormagter som Frankrig og England. Med store menneskelige omkostninger og ødelæggelser til et ukendt antal milliarder. Dertil prisen på bomberne selv, og mekanikertimer til at holde flyende i luften, og tusindvis af liter flybrændstof. Erfaringerne er at alle disse udgifter overstiger indkøbsprisen.
Så baseret på erfaringerne er spørgsmålet: Hvilke lande skal Danmark og danske piloter være med til at lægge øde i deres nye F35?

Fortsæt kampen mod nye Kampfly, læs mere på:
NEJ TAK TIL NYE KAMPFLY!

Er der en voksen tilstede?
I sidste del af udsendelse taler vi om hvordan EU er med til at bestemme hvordan man styre økonomien i Danmark, og det betyder f.eks. at kommunerne ikke kan prioriterer velfærd for børnene, men er tvunget til at spare selvom der er penge i kommunekassen.

Sidste uge var en forældre i titusindvis på gaden i hele landet, de havde fundet sammen i en fælles frustration over at antal af ansatte i børnehaverne de seneste år hele tiden har været under pres. Forældre ser ved selvsyn at der ikke er nok voksne når de henter og bringer børnene, og de ansatte ikke har tid til at tale med forældre eller trøste børnene.

Bagved den lange spiral af nedskæringer er dels en politisk dagsorden der vil udhule den offentlige service og gøre den dyr og dårlig, så der er plads til et privat marked for skoler og børnepasning. Men der er også et direkte krav fra EU i finanspagten, der griber afgørende ind i hvor medlemslandene kan udforme deres finanslov, og hvilken typer af budgetkontrol der skal udføres.

I Danmark har man implementeret EU’s finanspagt i Budgetloven, og her beskrives krav om at budgetter til service skal holdes i ro, og et af midlerne til dette er aftalt mellem regeringen og Kommunernes landsforening, i form af dummebøder og kollektiv straf hvis kommunerne ikke skærer ned hvert år, i det såkaldte omprioriterings bidrag, og hvis kommunerne overskrider de godkendte budgetter. Der fastsættes de facto en øvre grænse for de kommunale udgifter til service.

Resultatet er at kommunerne hvert år spare lidt op, og egentlig har penge nok, men de må ikke bruge penge på flere varme hænder, så for de en bøde. Og i sidste ende vil Danmark få en løftet pegefinger fra EU hvis nedskæringerne ikke køre på skinner.

Link:
Ny rapport: Forsvarsministeriet tog fuldstændig fejl af flystøjen i Skrydstrup

LYT TIL UDSENDELSEN HER


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne