Nedslidning er en folkesygdom – Oktober Radio

Udsendelsen 2. februar 2019

Skolestrejke for klimaet – Århus d. 1. februar 2019

Først i udsendelsen kommer vi ind på den seneste uges debat om pensionsalder og nedslidning.
Det virker som om at der i debatten mangler en klar fornemmelse for at tempoet på arbejdspladserne bliver stadig højere. I samme takt som der sker en automatisering og en rationalisering f arbejdsgangene, så reduceres antal af ansatte, og de der er tilbage skal passe flere maskiner.
Det voldsomt øgede tempo betyder at arbejderen, uanset branche ikke får ordentlig tid til at kommer sig efter sygdom, og kroppen i det daglige ikke har tid til at restituere.

Derfor er forestillingen om at man blot kan øge pensionsalderen, ud fra en ide om at mennesker kan holde til at arbejde længere og længere, helt i modstrid med de faktiske kendsgerninger ude på arbejdspladserne.
Der er i dag kommet mange hjælpemidler der betyder at man ikke nødvendigvis bliver slidt ned af tunge løft, men man bliver slidt ned alligevel fordi arbejdstiden opgøres i antal sekunder der er til at vaske et gulv, og til at forberede sig til undervisning, eller til at få maskinerne op og køre igen når de bryder sammen.

F.eks. er Danfoss på vej med en ny fabrik de siger skal være fuldautomatisk, men det de mener er at arbejderne ikke direkte rører ved de ting der produceres, til gengæld er der et krav om ”oppetid” der betyder, at der kun er få minutter til at skifte en komponent på en maskine, eller foretage andre vedligeholdelsesopgaver. Og antallet af ansatte reduceres hel tiden –  så de der er tilbage skal piske rundt for at holde maskinen i gang.

Derfor bør pensionsalderen ikke sættes efter teoretiske statistikker, eller et øjebliksbillede, men være baseret på virkeligheden, hvor arbejdspresset hele tiden øges.

Læs også:
Ret til Folkepension mens man stadig lever – for alle!

Sidst i udsendelsen kommer vi ind på Astrid Lindgren, hvor en ny film i biograferne hævder at være baseret på hendes ungdom, og graviditet udenfor ægteskab.
Det er ikke en film som vi kan anbefale, da den ikke reelt er biografisk.
Læs i stedet de udmærkede biografier der findes eller se de udmærkede dokumentar-serier hvor hun selv kommer til orde.

I disse år hvor fantasiverdener fylder så meget i børneunderholdning, så er der faktisk udmærket at vende sig mod Astrid Lindgren, hun var en af de første der var på børnenes side i litteraturen, uden moralske pegefingre. Hun beskrev børn der havde en oprørskraft, og en vilje til at skabe samfundets om. Det er meget bedre en de Disney prinsesser der blot ønsker sig at bevare samfundsordenen.

Vi kan også se lidt af Pippe Langstrømpe i den svenske skolepige Greta Thunberg, der startede skolestrejke for klimaet under den svenske valgkamp. Det fænomen har nu bredt sig til hele verden, og den 15. marts opfordres alle elever til at strejke og kræve forandringer i energi og klimapolitikken.

HØR UDSENDELSEN HER

KPnet 3. februar 2019


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne