Afvis kupplanerne i Venezuela! – Af Revolusjon, Norge

 

For den vestlige imperialisme er kup ”demokratiske” når det passer ind i imperialismens skema. Det har vi set i lande som Ukraine og Zimbabwe.

D. 23. januar erklærede Juan Guaidó, efter to uger som leder af nationalforsamlingen i Caracas, sig selv som Venezuelas præsident. Handlingen er i strid med landets grundlov.

USA´s vicepræsident Pence har udtalt, at USA ikke udelukker militær intervention for at støtte kup-kandidaten.
Præsident Donald Trump og USA’s nærmeste allierede i regionen, som Venezuelas naboland Brasilien, anerkender umiddelbart den selvudnævnte præsident. EU siger at de vil følge efter såfremt der ikke straks udløses nyvalg. Danmark er allerede kommet resten af EU i forkøbet. Der er selvfølgelig ingen af de imperialistiske lande som har ytret at præsident Macron bør træde til side som Frankrigs præsident som følge af langvarige masseprotester og gadeoprør.

Efterhånden som olieprisen er styrtdykket, er den oliesmurte venezuelanske økonomi havnet i en alvorlig krise. Krisen er blevet kraftig forstærket af sanktionspolitikken og sabotagen fra det venezuelanske storborgerskabs side. Resultatet er at folket lider under madmangel, ekstrem inflation og højere energipriser. Over tid er opslutningen omkring det der var et progressivt regime dalet, og fattigere lag af folket bliver lettere bytte for den reaktionære propaganda om at det er ”socialismen” der har skylden for den elendighed de samme kræfter og deres imperialistiske allierede har et stort ansvar for.

Den ”bolivarianske revolution” i Venezuela gennemførte i sine første år sociale reformer som kom almindelige arbejdere, småbønder og landets fattige til gode. Reformerne og retorikken er blevet udbasuneret som ”socialisme”, endog som en teoretisk nyvinding under navnet ”Den 21. århundredes socialisme”. Denne ”socialisme” er intet andet end socialdemokratisk reformisme, tilpasset latinamerikansk kultur og temperament som får den til at fremstå radikal i formen.

Desværre er der aldrig blevet taget virkelige skridt for at virkeliggøre socialismen og arbejderklassens politiske magt i Venezuela. Hverken under Hugo Chavez eller præsident Nicolás Maduro.
Venezuela er et borgerligt demokrati, som har ført en antiimperialistisk udenrigspolitik. Det erklærede socialistiske regeringsparti har forsøgt at begrænse magten til dele af det reaktionære borgerskab i Venezuela, men heller ikke mere. De reaktionære kræfter har –  trods åbenlys sabotage, drab og tidligere kupforsøg – fået lov til at beholde nøglepositioner i økonomien og politikken, til at drive massiv propaganda, for at reorganisere sig og modtage forskellige former for støtte fra imperialisterne. Dette har været en tikkende bombe under det progressive sociale eksperiment i Venezuela.

Med den fascistoide Jair Bolsonaro som ny præsident i Brasilien, har imperialisterne fået vand på deres mølle. Venezuela er nu omringet af to agenturer for USA: Columbia og Brasilien. Norske myndigheder og NRK hægter sig på propagandaoffensiven ved at fremstille den voldelige og betalte opposition i Venezuela som ”demokratiske kræfter”. Det er et bedrag. Den indenlandske og udenlandske offensiv for at orkestrere et regimeskifte i Venezuela må fordømmes.

Originalartikel: Avvis kupplanene i Venezuela!

Læs også

Vi fordømmer den danske regerings anerkendelse af kuppræsidenten i Venezuela!
KPnet  26. januar 2019

Respekter folkenes ret til selvbestemmelse!
KPnet  24. januar 2019

 

KPnetavisenDette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgiver APK Arbejderpartiet Kommunisterne  – FACEBOOK

KPnet  28. januar 2019

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne