Godsbanetrafik og EU katastrofer

Oktober Radio podcast den 26. januar 2019

I denne uges udgave af Oktober Radio podcast taler vi først i udsendelsen om togkatastrofen 2. januar, hvor et godstog tabte en lastbiltrailer der ramte et modkørende passagertog på Storebæltsbroen.

Det står efterhånden klart at der var en fejl ved en låsemekanisme der skulle holde lastbiltraileren fast i den særlige lommevogn. Og det var ikke en fejl der umiddelbart kunne opdages, da der kun er en visuel kontrol af en indikator der viser om den er gået i indgreb. Det er en mekanisk anordning der naturligvis kan gå i stykker og blive slidt.

Men dem der skal kontrollere om godsmateriel virker efter hensigten, er udelukkende firmaer selv, og den procedure de vælger til at tilse materiellet er hemmelig. Vognene skal gennemgå en rutinemæssig service efter et bestemt antal km, og der foretages bremseprøver, og fjederophæng og diverse slanger gennemgås. Men der er ikke et specifikt krav til at teste om låsemekanismen virker og kan holde, eller forsøg på at løfte i lastbiltrailerne for at være helt sikker at de er låst fast.

At det overhovedet er kommet dertil at det er de private virksomheder selv der har ansvaret for at holde deres grej i god stand, og der ikke er stikprøvekontroller fra politiet, som der er på lastvogne på motorvejene, eller statslige tilsyn med hvordan sikkerhedsproceduren overholdes, skyldes EU’s jernbanedirektiver.

Og det varer ikke længe før de samme procedurer kommer til passagertransporten. Hvor det i endnu højere grad bliver private aktører der stå for transport, og vedligehold af deres materiel, og hvor de selv må bestemme hvordan der leves op til at holde vognene i god stand.

Ulykken den 2. januar kostede otte mennesker livet og kvæstede yderligere 16 mennesker.

Læs også: EU kræver privatiseringen og udlicitering af DSB: Jernbanepakke 4 køres snart gennem Folketinget

Kupforsøg i Venezuela

I sidste uge var der et udsædvanligt kupforsøg i Venezuela, hvor politikeren Juan Guaidó udråbte sig selv som præsident, efter at han sidste år boykottede præsidentvalget. Allerede få timer efter kupforsøget mod Venezuelas regering meldte USA og Trump sig på banen med støtte til den nye ”præsident” og straks kom udenrigsminister Anders Samuelsen ud, og fortalte at den danske regering skam også støtter den selvbestaltede præsident. Hvilket er helt i modstrid med folkeretten, men naturligvis helt i overensstemmelse med imperialismens diktater.

Vi bruger anledningen til at spille El Comendante, og minde om at alle de socialdemokratiske og revisionistiske veje ender med imperialistiske overgreb, kun via en revolution er socialismen mulig.

Læs også udtalelse fra APK:
Vi fordømmer den danske regerings anerkendelse af kuppræsidenten i Venezuela!

Til sidst i udsendelse kommer vi ind på en ny biografi om vores store revolutionære forfatter Martin Andersen Nexø (Født d. 26. juni 1869). Det er Henrik Yde der har skrevet den ny biografi, i anledning af Nexøs 150 års fødselsdag.
Bogen er stor og flot, men er også meget dyr, og det er ikke sikkert, at den bringer meget nyt frem om Nexø. Så vi anbefaler at man låner den på sit lokale bibliotek, hvis man har et sådant.

Nexø
af Henrik Yde

Note: Godsvogn fra dødelig togulykke kan have haft fejl ved låsen

 

HØR UDSENDELSEN HER

 

KPnetavisenDette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgiver APK Arbejderpartiet Kommunisterne  – FACEBOOK

KPnet  27. januar 2019


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne