Storebæltsbroen: Bygget med stål fra kriminelt forurenende firma i ‘dødens by’ Taranto i Italien

Da Storebæltsbroen stod færdig i 1998 var den angiveligt bygget med overholdelse af alle miljøregler. Ikke desto mindre betød systemet med udlicitering og ikke-ansvarsholdte underleverandører, at de 80.000 tons stål, der blev benyttet til byggeriet kunne købes hos  firmaet Ilva, hvis miljøsvineri står bag en bølge af kræftdød i den italienske havneby Taranto.

Taranto – kaldet ‘dødens by’. Protest mod en dødelig forurening der ikke stoppes

Avisen Danmark og TV2/Fyn har gravet i sagen, og bragt den uhyrlige forurening frem i lyset, samt påvist, at Storebælt A/S i sin tid valgte at lukke øjnene for at spare 600 millioner på stålleverancen til byggeriet. Den farlige forurening hos virksomheden Ilva var kendt i offentligheden tilbage i ’90’erne, hvor bl.a. både WHO og de italienske myndigheder havde advaret imod forholdene på virksomheden. Uden at der nogensinde er blevet sat ind overfor det.

Storebælt A/S tog sig ikke af advarslerne, problemerne lå i fred hos underleverandøren, trods det at man havde oprettet et tilsynskontor i Toranto og der kunne iagttage forholdene på tæt hold. I dag afviser både den daværende direktør og den nuværende ledelse i Sund & Bælt at udtale sig om sagen.

I Taranto ligger stålvirksomheden tæt op ad beboelsesområderne, og støv fra produktionen lægger sig over byen. Antallet af kræfttilfælde blandt arbejderne er kolossalt, og det samme gælder byens befolkning.

400 er døde – eller 11.500

Det er dokumenteret, at 400 mennesker er døde som en direkte følge af forureningen, men undersøgelser anslår, at det sande tal er så højt som 11.500. Stålvirksomheden udleder kræftfremkaldende stoffer som dioxin, benzen mm, og antallet af kræfttilfælde er alarmerende højt, ikke mindst blandt børn.

Ilva var tidligere ejet af den italienske stat, men kom i 1996 på private hænder. Under ingen af ejerforholdene har Ilva fulgt de pålæg de har fået ifht miljøet. En lokal domstol har beregnet besparelserne ved den uhæmmede forurening til 8,1 milliarder euro.

Landbrug er nu forbudt i en radius af 20 km fra virksomheden, men Tarantos indbyggere bor stadig midt i svineriet, hvor både jord, luft og drikkevand er livsfarligt forurenet. 14.000 arbejdere er ansat på Ilva, der en af Italiens største virksomheder.

Og her hjemme kan bygherrer og myndigheder med kapitalismens udliciteringssystemer fralægge sig ansvaret og foregøgle os, at ‘alt er i sin bedste orden’ og sige “Vi vidste ikke noget” – hvis de da overhovedet vil nedlade sig til at udtale sig.

Se Stålkatastrofen bag Storebæltsbroen

Læs også
Dirty Steelworks in ‘City of the Dead’ Tests Italy’s New Rulers’ Promises

 

KPnetavisenDette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgiver APK Arbejderpartiet Kommunisterne  – FACEBOOK

KPnet  24. september 2018

 

 

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne