‘Fort USA’: Trumps militærdoktrin for ‘America First’

USA satser på at opruste sit militær og dets tilstedeværelse i Europa og verden over – og samtidig opbygge et ‘Fort USA’. Donald Trump har fremlagt den amerikanske imperialismes nuværede militærstrategi.

Af Kommunistisk Politik

I en tale mandag fremsatte den amerikanske præsident en ‘ny national sikkerhedsstrategi’, der sætter ‘America first’. I Trumps udgave består det i – bogstavelig talt – at bygge et Fort USA ved at prioritere opførelsen af den meget omtalte mur langs grænsen til Mexico og styrke landet indadtil.

USA erklærer nu åbent, at den fremvoksende stormagt Kina og det svækkede Rusland, hvis position alligevel er styrket i de senere år, udgør dets to store rivaler på verdensplan, og at USAs globale strategi ikke mindst tager sigte på at svække konkurrenterne.

– Kina og Rusland har som mål at gøre økonomierne mindre frie og mindre retfærdige, hedder det i den nye strategi, der ifølge Trump har fire hovedelementer:

– Bygning af muren til Mexico og stramning af indvandringslovgivningen. Det kalder Trump ‘strategisk beskyttelse’ af USA.

– Ændring eller udtræden af internationale handels- og klimaaftaler med henblik på at gøre USA til en selvforsynende og energieeksporterende magt, og derigennem styrke økonomien

– ‘Fred gennem magt’: Stærkt øget oprustnng

– Øge den amerikanske globale indflydelse gennem øget styrke og styrkelse af samarbejde med allierede med samme interesser

Militæret og oprustning er nøgleleddet i Trumps politik både hjemme og ude – med stærkt øgede budgetter, der vender alle nedrustningsskridt om.

USA bruger allerede tre gange mere på sit militær end Kina, og otte-ni gange så meget som Rusland. Trump lægger op til øgede udgifter overalt – indbefattet en styrkelse af amerikansk militærs tilstedeværelse i Europa, stadig tættere op mod grænsen til Rusland.

Opbygningen af ‘Fort USA’ skal ske ved at sætte en stopper for indvandring og ved at fjerne alle regler, der kan pålægge den kapitalistiske økonomi og profitjagten begrænsninger.

Trump pralede af, at det amerikanske aktiemarkedt har boomet med ham som præsident. Men det her ikke så meget at gøre med hvem der sidder i Det hvide Hus, som at den amerikanske økonomiske cyklus er igennem krise- og stagnationsfasen, og er inde i et nyt midlertidigt opsving.

Han kritiserede sine præsident-forgængere for at have ladet flere millioner ‘illegale’ indvandrere komme ind i USA ‘uden grundige sikkerhedstjek’ og for at have sendt tusindvis af virksomheder og arbejdspladser til udlandet med indgåelsen af en række internationale klima- og handelsaftaler. Begge dele vil han lave om på – med mure og ved at ændre eller trække USA ud af indgåede aftaler.

Og USAs allierede i NATO – som Danmark – skal som bekendt betale mere til alliancen. USAs øgede militærudgifter skal opruste landet som global supermagt og som en effektiv modstander af et styrket Kina og Rusland.

Det er et program, som Trump-administrationen allerede er i fuld gang med at genemføre. I den forstand er der ikke noget nyt i den ‘nye nationale sikkerhedsstrategi’ for ‘America First’.

Den er dyr for alle, for ‘venner’ (Danmark inklusive) såvel som for fjender ved at lægge op til fornyet rustningskapløb og øge de globale spændinger og krigsfaren.

Se også

Trump i historisk krigsophidsende, primitiv og skandaløs tale på FN’s talerstol
Af Henning Paaske Jensen, KPnet 21. september 2017

En mand og en mur til at dele et kontinent: Donald Trump i SMA, Mexico
Af Klaus Riis, KPnet 16. januar 2017

 

Dette er en artikel fra KPnet.

Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER kæmpes
– eller på
FACEBOOK
Udgives af APK Arbejderpartiet Kommunisterne

 

KPnetavisen  19. december 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne