De nye F35 kampfly – et amerikansk diktat og en 100 % skandale

Danmarks tætte tilknytning til USA-imperialismen vil betyde, at de regerende krigsgale politikere meget snart vil trumfe et køb af nye krigsfly igennem. Den faktiske pris er underordnet – selv den officielle pris svinger med mere end 20 milliarder!


Købet af F35 Joint Strike Fighter demonstrerer hvor tæt den danske overklasse og dens politikere er knyttet til USA-imperialismen og dens krige. USA vil komme til at sidde med den fulde kommando over kampflyene, der fabrikeres hos deres foretrukne våbenproducent, og købes uanset den tilsyneladende usikre kvalitet – for slet ikke at tale om den manglende opbakning i befolkningen. Som til gengæld kan få lov at betale et milliardbeløb af ukendt størrelse for de nye dræbermaskiner.

Hvad angår prisen på kampflyene er der virkelig tale om at købe elastik i metermål. Regeringens princip har været, at barbere startbeløbet ned til et minimum. Så kan alle de øvrige udgifter komme henad vejen når det er for sent at stoppe købet.

Det stod så grelt til, at Rigsrevisionen måtte påtale de urealistiske beregninger, både hvad angår flyenes kapacitet og deres pris. Her ligger en indbygget og kalkuleret risko for at konklusionen på et tidspunkt bliver: ”Vi må have flere fly” og omkostningerne i flyenes levetid vil uden tvivl køre stærkt derudaf i en opadgående kurve.

Regeringen selv har beregnet prisen på flyene i deres levetid til at svinge mellem 49,5 og 71,5 milliarder! Allerede her kan man virkelig tale om at købe en stor kat i sækken. Det reelle beløb vil efter al sandsynlighed blive langt større.

Nu hvor tiden nærmer sig for den endelige gennemførelse af købet har regeringen i deres aktstykke sat prisen til 16,4 milliarder, hvad der kun dækker den umiddelbare købspris og indretning af flyvestationen i Skrydstrup, tæt på de oplagrede atomvåben på de tyske depoter.

Da beslutningen om et fremtidigt køb af F35 sidste år i juni skulle glide igennem forsvarsudvalget var der angiveligt ingen problemer med støjgener overhovedet, trods det at det ville være et klart problem for beboerne i et stort område omkring flyvestationen. Det er velkendt at flyene larmer langt mere end de nuværende F16 kampfly.

’Der er intet behov for at gennemføre særlige støjsikringstiltag’ hed det.

Nu – få dage før man regner med at få den endelige købsaftale på plads – har regeringen pludselig erkendt, at støjen vil blive ødelæggende for beboere omkring Skrydstrup Flyvestation, og sætter støjsikring for 650 millioner ekstra på regningen. Huse skal eksproprieres og beboere tvinges væk fra området.

Det er simpelthen deres metode – at fylde befolkningen med løgn og håbe på at køre tingene igennem i det skjulte frem til sidste minut.

Hvad skal flyene bruges til?

Først og fremmest er F35 et våben beregnet til angrebskrig. Flyet er bygget til at bære atomvåben og et af hovedkravene har været ’usynlighed på radaren’.

Dette krav har angiveligt tilsidesat alle mulige andre krav der kan stilles som manøvredygtighed mm – og har givet F35 tilnavnet ”Den flyvende kalkun”.
En voksende kritik har fulgt flyprojektet, der allerede er forsinket med 10 år. Selv indenfor det amerikanske militær har kritikken været omfattende. Men projektet benævnes som ’to big to fail’ og de amerikanske skatteydere bliver afkrævet ekstra milliarder til projektet F35 – ligesom vi er udset til at gøre det.

Indtil nu er de amerikanske støttekroner der er tilført over offentlige midler oppe på 100 milliarder dollars.

Flyene vil indgå i en samlet krigsflåde af fly styret af NATO. Det vil fungere som spionfly for USA og kunne udføre registrering af omgivelserne, der sendes direkte til Lockheed Martin.

NATO’s missil’forsvar’ samtænkes med F35 kampfly

USA og NATO har store ‘visioner’ for brugen af krigsflyet F35. Et samspil skal opbygges mellem radarer og SM-6 missiler på de danske fregatter, F35 og hele “Aegis Ballistic Missile Defense”-systemet, som den amerikanske flåde benytter sig af. I den norske våbenindustri skulle man også være ret langt fremme med at udvikle et missil direkte til brug for F35.

Underskrifter mod køb af kampfly afleveres nu

Landskampagnen Nej tak til nye kampfly har besluttet at aflevere de indsamlede underskrifter onsdag d. 29. november ved hovedindgangen til Folketinget. Der må skabes maximal opmærksomhed omkring købet og den danske politik for krigsforberedelser og de sociale nedskæringer der bliver prisen.

Kampagnen mod køb af kampfly fortsætter naturligvis også efter afleveringen. Se Nej tak til nye kampfly

Aflevering af underskrifter: Se begivenhed her

 

Læs også

Landskampagnen ‘Nej tak til nye kampfly’ afleverer underskrifter ons. d. 29. november: STOP KØBET!
KPnet 24. november 2017

 

KPnetavisenDette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES
– eller på FACEBOOK

Udgives af APK Arbejderpartiet Kommunisterne

 

KPnet 27. november 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne