Skraldemændene i Vejle fortsatte tirsdag strejken for genansættelse af kollega

De 37 skraldemænd i Vejle ansat i RenoNorden gik i strejke torsdag og besluttede tirsdag morgen at fortsætte strejken, trods trussel om skærpet bod. Årsagen til strejken er en uberettiget fyring af en kollega og ledelsens pres på arbejdsforholdene gennem længere tid.
Opdatering onsdag d. 1. november: Skraldemændene besluttede på deres morgenmøde at fortsætte strejken.

SkraldBaggrunden for strejken skal findes i ledelsens plan for forringelse af arbejdsforholdene. Sidste mandag fremlagde RenoNorden på et orienteringsmøde i 3F deres plan om at gå fra time-løn til akkord-løn. Men skraldemændene stemte imod ledelsens plan. På mødet havde den nu fyrede skraldemand i følge kollegerne stillet gode kritiske spørgsmål, og efterfølgende blev han fyret ud fra ledelsens påstand om at han ikke passede sit arbejde tilfredsstillende.

Dette var efter kollegernes opfattelse helt fejlagtigt, og de svarede med at gå i strejke.
Mandag blev strejken dømt overenskomststridig.

Tillidsmand Lasse Midtgaard udtaler til Vejle Amts Folkeblad:

– Kollegerne er klar over, at der vil komme en bod, men man føler, at man er nødt til at reagere. Holdningen er, at hvis ikke man får stoppet den her adfærd, så er det skruen uden ende, hvor ledelsen kan skille sig af med ansatte, der er kritiske.

Ledelsen har ikke holdt sig til fyringen, men afstraffer også andre kritiske skraldemænd.
Efter stormødet i 3F omfordelte ledelsen skraldemændenes ruter. Lasse Midtgaard fortæller videre:
– Det er ret påfaldende, at de tre, som fik nye ruter, der giver dem 16 kroner mindre i timen, alle tre stillede kritiske spørgsmål til ledelsens udspil om akkord-løn på stormødet.

Mandag pålagde Arbejdsretten skraldemændene at gå i arbejde tirsdag morgen med truslen om en skærpet bod på 65 kr. i timen, hvis arbejdet ikke var genoptaget torsdag. RenoNorden afviser at genansætte den fyrede skraldemand.

LO følger det fagretslige system, der forhindrer klassesolidaritet. De anerkender strejken som overenskomststridig og har pålagt de strejkende at gå i arbejde.

Det er imidlertid ikke sket – på mødet tirsdag morgen besluttede de 37 skraldemænd at fortsætte, trods truslen om skærpet bod.

I maj måned var skraldemændene også i strejke på grund af dårlige arbejdsforhold, en strejke der spredte sig til Randers, hvor ansatte ved RenoNorden gik i sympatistrejke.

Det børsnoterede norske firma RenoNorden Holding gik i september konkurs, men samler fortsat skrald i Danmark i 34 af landets kommuner, hvor de forsøger at sikre profitten gennem pres på arbejdsforholdene.

 

 

KPnet 31. oktober 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne