Revolutionær musik: Når David Rovics tager ladegreb på guitaren

Koncert 5. oktober i Oktober Bogbutik, København

David Rovics Oktober BogbutikDen amerikanske sanger/sangskriver David Rovics stiller beredvilligt op, når der er brug for sange ved en demonstration eller en aktion. Lige meget om det er i USA, et land i Europa eller Down Under, hvis myndighederne ellers vil slippe ham ind.

Han er født i New York, bosat i Portland, Oregon og til stadighed på farten mellem koncerter og aktioner over den halve verden.

Den 50-årige Rovics er revolutionær, en af den vor tids politiske musiks helt store, en verdensstjerne – stadig mere kendt og elsket verden over. Utroligt produktiv og  med en enestående evne til at gribe det politisk, socialt og menneskeligt væsentlige i en aktuel begivenhed og omforme det til tekst og sang med perspektiv.

Hvor god han egentlig er, havde man lejlighed til at opleve ved en koncert i Oktober Bogbutik – efter at Rovics og hans guitar havde deltaget i uddannnelsesdemoen samme eftermiddag.

Fra det sekund han tog ladegreb på guitaren og satte i med ‘Failed State’ (USA), lagde han salen ned:

“When almost every day some psycho with a gun
Has to open fire on a crowd before it’s done
When a music festival becomes a free fire zone
And all they can say is it’s OK now, he was acting alone
Buy some armor, pray to God and hide behind a gate
You know you’re living in a failed state.

Den  var skrevet dagen før efter nyheden om massemordet i Las Vegas  og blev her spillet første gang  live for et publikum.

Se optagelsen fra Oktober Bogbutik
(forringet lydkvalitet)

I to sæt tog Rovics tilhørerne med på en verdensrejse i klassekamp nationalt og internationalt, fra historiske kampe til nutidens slag. Han har ofte besøgt Danmark, som han også har tilegnet nogle sange.  F.eks. om Støjbergs smykkelov – eller det nummer han spillede  her:   Om 18. maj 1993, hvor  dansk politi skød ind i en demonstration ved Skt. Hans Torv i København mod omgørelsen af Nej’et til EU. 113 skud, 13 sårede, heldigvis ingen døde.

Rovics sange er lynnedslag i klassekamphistorie – lærerige, skarpt trukket op.  Han giver stemme ikke bare til en person og et jeg, men til en bevægelse. Hans musik evner at spænde over mange strømninger og facetter i  bevægelsen, at  bygge broer og ryste sammen. Det er en stor  international bevægelse for fred, for revolutionær forandring.

En umiddelbar kommentar på KPnets facebookside giver et godt billede af aftrenen:

“Fuldt hus i Oktober Bogbutik til en fantastisk koncert med David Rovics. Davids stærke tekster vækker vreden og medlevelse med klassekæmpere nu og i historien. Nogle af sangene rører og bevæger en, andre får latteren til at rulle.
En stærk og vidunderlig aften i godt selskab og super god stemning.
Rovics lovede at komme og spille i bogcafeen også på sin næste turne.”

Han  gennemfører i øjeblikket sin månedlange Do not kill your landlord World Tour, der udover Danmark fører ham til  Belgien, Tyskland, Sverige, Schweiz,  England, Wales, Skotland, Irland og Norge.

Han spiller ved det norske tidskrift Revolusjons fejring af 100 året for Oktoberrevolutionen den 4. november i Oslo.

Og så stiller han i øvrigt sine sange gratis til rådighed for  sine medkæmpere.

David Rovics på facebook

David Rovics: Sange på soundcloud


KPnet 7. oktober 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne