Tunesien: Menneskerettigheds-aktivist Radhia Nasraoui i sultestrejke

Den tunesiske menneskerettighedsaktivist, advokat og tidligere nobelpriskandidat Radhia Nasraoui har indledt en sultestrejke. Baggrunden er, at myndighederne i landet trapper ned for sikkerheden omkring ægtemanden og revolutionshelten Hamma Hammami, og dermed bringer hans liv i fare.

radhia-nasraouiRadhia Nasraoui forklarer ved pressemøde hvorfor hun går i sulteskrejke

Hamma Hammami sad fængslet i mange år under diktatoren Ben Ali, og spillede en central rolle under det tunesiske folkeoprør i 2011. Han har i alle årene været en frontfigur for det marxistisk-leninistiske Tunesiens Arbejderparti og central i Folkefronten. Efter folkeprotesterne som fulgte efter attentatet på Folkefrontens daværende leder Chokri Belaid i 2013, fik Hammami politibeskyttelse i døgndrift fra præsidentgarden. Attentatet blev udført af jihadister med bånd til islamistpartiet Ennahda, som dengang sad i regering.

Ansvaret for vagtholdet er nu overført til Indenrigsministeriet, som kun vil sørge for Hammamis sikkerhed i forbindelse med offentlige møder og arrangementer. Det betyder at han vil blive meget tilgængelig for mulige terrorangreb. Radhia Nasraoui har henvendt sig til både regeringen og præsidentens kontor uden at kunne få nogen forklaring på hvorfor vagtholdet omkring ægtemanden bliver afviklet. Det er ingenting som tyder på at terrorfaren i landet har aftaget, snarere tvært imod.

Islamisternes indflydelse i Tunesien er betydelig, samtidig med at et flertal af befolkningen kæmper indædt for at forsvare sekulære og progressive værdier. De mange partier og bevægelser som indgår i Folkefronten, og kommunisterne i Tunesiens Arbejderparti i særdeleshed, udgør særlige hadeobjekter for islamisterne.

Truslen er permanent vendt mod alle revolutionære, sekulære og progressive i Tunesien, som flere attentater tydeligt har vist. Tunesere er kraftigt overrepræsenteret blandt de jihadistiske lejesoldater som (med støtte fra Vesten) kæmper i blandt andet Syrien og Irak.

Oversat fra norsk fra
Tunisia:Radhia Nasraoui i sultestrejke
Revolusjon 12. juli 2017

Læs også

Hamma Hammami, leder af den tunesiske opposition:De progressive kræfter i den arabiske verden må koordinere deres virksomhed
KPnet 14. januar 2014

Præsidentvalg i Tunesien – med revolutionær kandidat
KPnet 24. november 2014

Folkefronten dannet i Tunesien: Revolutionen går videre
KPnet 1. november 2012

Tunesiens Arbejderparti er som APK medlem af CIPOML
Se CIPOML’s hjemmeside CIPOML.net

 

KPnet 14. juli 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne