Tyskland i centrum – Oktober Radio Århus

Udsendelsen 8. juli 2017

g20hamborg[2436]

I dagens udsendelse kommer vi ind på G20 topmøde i Hamborg, og Tysklands tilbagevenden som stormagt.

G20 landene er en klub af verdens rigeste lande, og de etablerede sig selv i kølvandet på finanskrisen i halvfemserne, bl.a. med det argument at et sådant forum kunne være med til at forebygge nye kriser. Det kun de naturligvis ikke som vi så i da boligboblen brast i 2007-2009.
Formålet med forummet er i stedet at opdele verden mellem sig. I år afholdes mødet i Tyskland med Merkel som vært, midt i Hamborg.

Det giver os anledning til både at tale lidt om Tysklands historiske udvikling siden den påtvungne deling efter anden verdenskrig, og hvordan Tyskland siden genforeningen og murens fald har set et øget pres mod arbejderklassen og en hurtigt voksende produktivitet i tysk industri. Tyskland er igen en af verdens førende industrinationer, og er tilbage på verdensscenen som en ledende stormagt.

Tyskland har også annonceret at de vil til at bruge flere penge på forsvar og de vil snart kunne måle sig med Ruslands militærbudget.
Det er bl.a. i kraft af EU at det er lykkedes for Tyskland at hævde sig økonomisk. Det er f.eks. sagen med den græske gældskrise hvor EU var med til at tvinge den græske regering til at overtage gældforpligtigelser til de tyske spekulanter.

kpnet.dk kan man læse meget mere om G20-landenes møder gennem de seneste år og de mange demonstrationer som de er blevet mødet med over hele verden.

Vil man forstå karakteren af G20-mødet kan det anbefales at læse Lenins bog ”Imperialismen som kapitalismens højeste stadium” (1916).

Man kan finde den på nettet i Lenins udvalgte værker bind 6

HØR HELE UDSENDELSEN HER

Flere udsendelser fra Oktober Radio Århus

 

KPnet 9. juli 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne