Oktober Radio Århus: Karl Marx Kapitalen 150 år

marx Kapitalen

I den første del af programmet har vi en lille kort introduktion til Kapitalen der udkom for første gang for 150 år siden i 1867.
Det var den første sammenfattede og komplette analyse af kapitalismens økonomi, og som videnskabelig samfundsøkonomisk teori var det et enestående nybrud i forståelsen af verden og menneskenes samfund i det hele taget. Og det gælder den dag i dag, at hvis man vil forstå kapitalismens økonomiske virkemåde, og kæmpe for forandringer er Karl Marx Kapitalen uomgængelig.

Vi kan f.eks. i øjeblikket se tendenser til en ny højkonjunktur i dansk økonomi, ikke mindst indenfor byggeriet. Det vi kan forudsige med Karl Marx er at også denne højkonjunktur vil blive afløst af en periode med uhæmmet spekulation og dernæst et nyt økonomisk krak, med efterfølgende depression og krise og massearbejdsløshed.

Genlyt udsendelse med oplæsning fra det første kapitel i kapitalen.

I den anden halvdel af udsendelsen prøve vi at analyserer lidt på den politiske situation efter det engelske valg. Og vi kommer ind på hvordan det britiske valgsystem virker, og hvorfor det er så svært at forstå mekanismerne set herfra Danmark.

Det er lidt svært at forudsige hvad der kommer til at ske i de kommende uger, men der var en interessant tendens i valgkampen retning væk fra EU, med klar forskel på de visioner der blev sat op for et fremtidigt samfund man ser for sig i Storbritannien post Brexit.
Det vil vi glæde os til at opleve i Danmark når vi slipper ud af EU, som det er i dag kan ingen se forskel på de politiske partier der har underlagt sig EU’s politik.

Læs mere om hvordan EU påvirker den økonomiske politik: http://www.folkebevaegelsen.dk/saadan-paavirker-eu-velfaerden/

HØR HELE UDSENDELSEN HER

Flere udsendelser fra Oktober Radio Århus


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne