NATO’s krige for ressourcer har skabt humanitær katastrofe i Vestafrika

USA, NATO og EU fører krig for at tilegne sig Afrikas ressourcer. Et net af amerikanske militærbaser er spredt over kontinentet, og terroren fra Boko-Haram udnyttes kynisk til militær indgriben fra både USA og EU. Sultkatastrofen og terroren kan føres direkte tilbage til den imperialistiske indblanding. Læs Eric Draitsers analyse af situationen.

Lake Chad Bassin
USA har lagt et net af militærbaser ud over Afrika og EU har tropper i bl.a. Mali, Somalia og Den Centralafrikanske Republik. EU’s planer om en egentlig unionshær skal uden tvivl bruges til mere af det samme.

Et af midlerne til at kunne begrunde den militære indgriben fra Vesten har været terrorbevægelsen Boko-Haram, der har skabt kaos i Nigeria og i områder i Cameroun, Tchad og Niger. I området det nordøstlige Nigeria, Cameroon, Tscad og Niger er der i følge FN 10,7 millioner mennesker der har brug for hjælp for at overleve sult. 2,5 millioner mennesker er på flugt, heraf 1,5 millioner børn. Samtidigt med terroren mangler befolkningen vand, da Tscad søen er ved at tørre ud pga klimaforandringer.

FN udpeger terrororganisationens hærgen som årsagen til opløsningen af samfundene i Vestafrika, men ligesom Islamisk Stat kommer Boko-Haram ikke ud af den blå luft. Bevægelsen er blevet fremmet politisk og brugt som påskud for at gribe ind militært. Ikke mindst har gruppens bevæbning været mulig pga indstrømningen af våben fra USA og NATO’s krig i Libyen.

Under alle omstændigheder udnyttes det opståede kaos til at få fodfæste i de afrikanske lande. En talsmand for FN udtaler om krisen:

“Militære operationer må følges op af stabilisering, statens autoritet må genskabes og de sociale, økonomiske og politiske klager fra marginaliserede grupper må adresseres.”

Dvs at NATO og EU efter en nedkæmpelse af terrorgrupperne går ind og ‘stabiliserer’, overtager og indsætter deres egne lydregeringer, der kan give grønt lys for udførsel af billig olie og mineraler, bl.a. uran, som atommagten Frankrig er aftager af.

I Tscad-bassinet er der de seneste år gjort store oliefund og kampen med ikke mindst Kina om disse ressourcer ligger bag både USA og Frankrig/EU’s ageren i området.

Læs mere i artiklen

NATO’s krig for ressourcer er årsag til humanitær katastrofe i Vest-Afrika
Af Eric Draitser

 

 

 

KPnet 22. marts 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne