Et sygt sundhedsvæsen – Jonas Ørting på KPnetBlogs

Nedskæringer og New Public Management hærger sundhedsvæsenet, og i dag har vi et sundhedsvæsen på sammenbruddets rand. Lægerne har også en del af ansvaret, skriver Knud Jacobsen i Information. Jonas Ørting, sygeplejerske på en hjerteafdeling kommenterer, og siger bl.a. “Det er en misforståelse at det højt specialiserede er det vigtigste – tværtimod kan vi bedre undvære den højt specialiserede behandling og pleje end den grundlæggende”.

sygehus_2jpgAf Jonas Ørting

Den syge kultur i sundhedsvæsenet kommer ikke kun udefra. Som indlægget her peger på, så bærer lægerne en stor del af ansvaret, med det ensidige fokus på høj specialisering og centralisering – alt imens primær sektor sygner hen og nærhed bliver noget med ikke at tage sin telefon under stuegang.

Men sygeplejerskerne må også tage noget at ansvaret på vores skuldre. I kampen for faglig anerkendelse og lønkroner har vi ensidigt fokus på sygeplejersker overalt. Der findes tilsyneladende ikke problemer i sundhedsvæsenet som ikke kan løses ved brug af flere sygeplejersker eller udvidelse af sygeplejerskernes ansvarsområder. Og der findes tilsyneladende ikke problemer som løses bedre af andre faggrupper.

Men det vi kaldet sundhedsvæsenet i dag bruger den altovervejende del af sine ressourcer på behandling og pleje af syge mennesker. Opretholdelse at sundhed er en parentes indtil du er blevet alvorligt syg.
Og så vil sygeplejersker og læger jo indvende at sundhedsfremme skam er en central del af vores felt – jovist, men dels er det hverken det vores tid og ressourcer går til, dels er det uendeligt meget mere prestige i at give avanceret behandling og pleje til den sygeste promille af befolkningen end i at løfte folkesundheden.

Læs hele indlægget på KPnetBlogs

 

KPnet 7. februar 2017

 

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne