International protest: Aflys F-35 projektet – Danmark og ’Nej tak til nye kampfly’ er med

Det er ikke kun i Danmark oprustningen med nye kampfly og indkøbet af de ekstremt kostbare fly vækker modstand. Internationalt er der ved at udvikle sig en bevægelse for helt at skrotte projekt –”Cancel the F-35″.

cancelf35
‘Cancel the F-35’  gennemfører i øjeblikket en verdensomspændende underskriftsindsamling rettet til de lande og regeringer, der er med i projektet, og den danske kampagne ’Nej tak til nye kampfly’ er gået med i denne internationale protest.

Det skriver initiativet på sin hjemmeside.

Se

’Nej tak til nye kampfly deltager i international protest’

F-35 er solgt til en række lande og kampagnen stiller krav til regeringerne i USA, Australien, Italien, Nederlandene, Norge, Tyrkiet, Storbritannien, Israel, Japan, Sydkorea, Danmark og Canada om, at hele projektet F-35 simpelthen skrottes.

I grundlaget hedder det blandt andet:

”F-35 er er offensivt krigsvåben, der ikke tjener nogen form for forsvarsformål. I USA vil den efter budgettet koste 1,4 billioner dollars over 50 år. Eftersom sulten i verden vil kunne udryddes for 30 milliarder årligt og manglen på rent drikkevand for 11 milliarder vil dette fly ikke alene dræbe gennem krig, men også dræbe på grund af spildet af verdens ressourcer. Militarisering kontra misligholdelse af menneskelige behov skader desuden økonomien i alle lande.”

Kampagnen er iværksat af Roots Action. Den opfordrer så mange organisationer og enkeltpersoner som muligt til at tilslutte sig.

Læs mere om protesten her

Se mere om underskriftsindsamlingen og
Skriv under her

I Danmark fortsætter protesterne mod indkøbet af de kostbare krigsfly, selvom Løkke-regeringen  har besluttet sig til at købe det amerikanske projekt. Det kommer efter en uigennemsigtig proces fuld af fortielse og hemmeligholdelse over for offentligheden – ikke mindst i forhold til de økonomiske interesser.

Men flyet er altså designet til angrebskrig – under amerikansk ledelse. Anskaffelsen af det styrker ikke forsvaret af Danmark.

Selvom flyene ikke er færdigudviklede og pengene ikke er fundet i statsbudgettet indgår de i Løkke-regeringens 2025-plan, som er udskudt indtil videre. Ifølge Lars Løkke planlægges yderligere forhøjelse af det faste danske rustningsbudget over de kommende år til omkring de 2% af statsbudgettet, som NATO har forlangt og Danmark ligesom de øvrige NATO-lande har skrevet under på.

Løkke-regeringen er så opsat på at erhverve sig krigsflyene, at den allerede begynder at købe reservedele til flyene – men kampagnen for at stoppe købet stopper ikke,

Se

Regeringen vil fremskynde køb af dele til F35 kampfly – før selve købet er på plads

Følg med hos Nej tak til nye kampfly

KPnet 11. november 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne