Fredsvagten 15 år: 5480 dages demonstration mod terrorkrigen

D. 19. oktober 2016 har Fredsvagten ved Christiansborg hver eneste dag gennem de sidste 15 år demonstreret mod USA’s terrorkrig og mod Danmarks deltagelse. Denne flotte manifestation er et synligt udtryk for den udbredte modstand mod krig og mod dansk krigspolitik – en opmuntring for alle krigsmodstandere og en daglig torn i øjet på politikerne.

fredsvagt_
”Vi agter at være en torn i øjet på den udbredte konsensus om krigens nødvendighed”, skrev Fredsvagten i sin første pressemeddelelse, og det har den levet op til. Fredsvagten har været på plads hver eneste dag i 5480 dage som en konstant påmindelse om modstanden mod den ubrudte terrorkrig, som USA gav signal til for mere end 15 år siden.

Danmark har været USA’s tro følgesvend gennem alle disse år. Uanset politisk tilhørsforhold har de skiftende regeringer trukket os ind i myrderierne og ødelæggelserne. I deres pressemeddelelse ved 15-årsdagen skriver Fredsvagten:

-Vi har stået på Christiansborg Slotsplads for at vise, at der en anden vej til FRED I VERDEN end at sende bombefly og soldater til Afghanistan, Irak, Libyen, Irak igen og nu Syrien.

For som Fredsvagten slog fast fra den allerførste begyndelse: Man kan ikke bekæmpe terror med krig – for KRIG ER TERROR.

Fredsvagten opstod som en del af den ny fredsbevægelse, der organiserede sig da USA angreb Afghanistan d. 7. oktober 2001. Dorte Grenaa, APK var en af de aktive. Hun sagde dengang i et interview:

– Det er en ny fredsbevægelse, vi ser, der markerer sig med originale ideer og aktioner – som f.eks. Fredsvagten foran Christiansborg.
Jeg kan fortælle, at Ramsey Clark, der deltog på Den internationale Fredskonference, havde denne umiddelbare kommentar, da han hørte om fredsvagten:

– “Sådan en aktion burde der laves verden over, en fredsvagt mod regeringernes krigspolitik foran alle parlamenter”.

Lige nu bomber danske F-16 fly i Irak og Syrien, hvor Danmark igen er dybt involveret i endnu en krig for omfordeling af verdens ressourcer. Skulder ved skulder med USA og med den syriske befolkning som den store taber. NATO opruster og danske politikere køber kampfly til nye krige.

Der er mere end nogensinde brug for en aktiv fredsbevægelse og for Fredsvagten.

 

Se video på KPnetTV ved Fredsvagtens 10-årsdag

Læs mere

15 års Afghanistan-krig – 15 års terrorkrig
KPnet 8. oktober 2016

Samtale med APKs formand Dorte Grenaa
Krigens perspektiver – og fredens
KPnet 2. februar 2002

Fredsvagtens første pressemeddelelse
Permanent Fredsvagt ved Christiansborg
KPnet 25. oktober 2001

Fredsvagten på facebook

FredsVagtens hjemmeside

 

 

KPnet 19. oktober 2016

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne