Global kamp mod nyliberale reformer: Generalstrejke i Sydkorea

Mens de vestlige medier er fulde af skrækberetninger fra Nordkorea, omtales forholdene I Sydkorea stort set ikke. En række store fagforbund gennemfører netop nu en generalstrejke i protest mod en stribe angreb på arbejderne i både den private og offentlige sektor.

korea_generalstrejke_29092016

Demonstration af offentligt ansatte på generalstrejkens tredje dag 29. september 2016

De store sydkoreanske arbejderprotester retter sig mod en stribe nye reaktionære arbejdsmarkedsreformer, som de også er set i EU og mange andre steder. De vender sig klart mod det nyliberale generalangreb på den offentlige sektor, som også forekommer i mange andre lande.

Desuden protesterer arbejderne mod drabet på landmanden og aktivisten Baek Nam-gi, der døde for fire dage siden som følge af de kvæstelser, han fik fra politiets vandkanoner sidste november under en demonstration mod regeringens landbrugspolitik. Efter han var slået omkuld, blev vandkanonerne ved med at beskyde ham.

Baek Nam-gi var en kendt politisk aktivist, der gennem årtier protesterede mod det sydkoreanske militærregime.

Se

Activist in South Korea Dies of Injuries From Police Water Cannon
New York Times

Den sydkoreanske regering og den konservative præsident Park Geun-hye slår hårdt ned på generalstrejken.

Præsidenten er datter af militærdiktatoren I 1960’erne og 70’erne Park Chung Hee og var som ung landets førstedame i dennes sidste fem år ved magten, indtil han i 19979 blev myrdet af sin efterretningschef.

Regeringen og myndighederne forsøger at dæmonisere de strejkende. Jernbanearbejdernes deltagelse stemples som ulovlig. Mange af de strejkende er blevet suspenderet fra deres job eller er beordret tilbage til arbejdet.

Men de er fast besluttet på at forsvare de eksisterende offentlige ydelser af god kvalitet, siger KFTU – det faglige landsforbund, som er hovedorganisator af strejken.

Den omfatter blandt andet metalarbejdernes fagforening, sundheds- og plejepersonale samt de offentligt ansattes fagforbund.

Repræsentanter for den internationale faglige sammenslutning af offentligt ansatte PSI – Public Services International – overvåger og støtter aktionen i Sydkorea.

Se mere

 

KPnet 29. september 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne