Dyr medicin viser vejen – Vand og varme skal give superprofit

Basale livsfornødenheder som vand, varme og medicin er oplagte emner for kapitalistisk profitjagt. I EU har medicinalmonopolerne frit spillerum. På 8 år er de danske hospitalers udgifter til medicin fordoblet. Sammen med de brutale nedskæringer er resultatet fyringer, et nedslidt personale og et udmarvet sundhedsvæsen. I 2025-planen går Løkke-regeringen for alvor på jagt efter vand og varme som profitkilder.

scenebanner

Overalt i EU og alle andre steder, hvor nyliberalismen, privatiseringerne og brutale nedskæringer i den offentlige sektor triumferer, er det offentlige sundhedsvæsen en klar taber. I mange lande er uroen stor med hyppige strejker blandt sundhedspersonalet.

Også i Danmark vokser vreden over fyringer og nedskæringer ikke mindst blandt hospitalsansatte. Sygeplejerskerne har længe advaret om at nedskæringerne allerede betyder dødsfald og ringere pleje.

En vigtig faktor i den stadig mere fortvivlede situation på hospitalerne er medicinprisernes himmelflugt. Siden 2007 er deres udgifter til medicin fordoblet. Medicin-producenterne kan opretholde en monopolstilling beskyttet af EU-patenter og sætte priserne efter forgodtbefindende.

Et grotesk eksempel er medicin til for tidligt fødte børn, hvor den italienske producent Chiesi nu har eneret til at producere en livsvigtig medicin, der hjælper børnene til at ånde. Det betaler danske sygehuse dyrt for. Chiesi har 40-doblet prisen siden 2014.

Tidligere blev samme medicin i Danmark fremstillet bl.a. Region Hovedstadens Sygehusapoteket. Med truslen om et sagsanlæg fra det italienske firma hængende over hovedet har Sygehusapoteket indstillet deres produktion.

Handelsaftalerne TTIP og CETA skal giver de multinationale selskaber større adgang til at anlægge retssager, blandt andet mod stater og love, som søger at bremse deres fremtrængen.

Til avisen.dk siger Steen Hertel, overlæge og klinikchef på Neonatalklinikken på Rigshospitalet:
– Vi er i øjeblikket ude i en større sparerunde, og her kan vi kun spare på de varme hænder. Vi må igen se i øjnene, at vi skal have færre læger og sygeplejersker. Vi har i forvejen svært ved at gøre nok for børnene med den stab, vi har. Vi kommer til at spare på noget, som børnene har brug for.

Se også
Medicinalfirma fordobler prisen på medicin til hepatitis-patienter
DR

DR har lavet et dokumentarprogram om medicinprisernes himmelflugt – se det på video her

DR1-dokumentar: Medicinens pris

’Frihandelen’ og ’den fri markedsøkonomi’ er i realiteten kun fri for monopolerne og de multinationale.

Medicinalprisernes himmelflugt er bare et skridt på vejen. Løkke-regeringens 2025-plan kaster grådige blikke mod privatisering af både vand og varme. Den lover store besparelser for forbrugerne på vand og energi. Disse indregnes simpelthen i regnestykket, som skal sælge 2025-planen som en fordel for almindelige mennesker og ikke kun for de rige.

Men det er rent fup og bedrag. Der er intet belæg for de nyliberale politikeres løfter om besparelser ved privatisering. Tværtimod betyder det i virkelighedens verden store prisstigninger og nye omkostninger, f.eks. ved offentlig overtagelse af private konkursbo i vitale sektorer.

Løkke henholder sig til en ’rapport’ fra konsulentfirmaet MacKinsey, der taler om en besparelse på 2,3 milliarder kroner årligt for forbrugerne, hvis varmen privatiseres. Det er helt udokumenteret, siger Henrik Lund, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet:

– Det store problem er, at McKinsey ikke giver noget svar på, hvordan man skal spare de mange milliarder. Der eksisterer ikke en anvisning på det. Der er ingen tilknytning til virkeligheden i McKinseys rapport, siger Henrik Lund til Politiken.

Se
Løkkes løfte om billigere varme kan ende med højere regning
avisen.dk

Hvordan det planlægges at privatisere vand og varmeforsyningen på områder, der hører under kommunerne og ikke under staten, belyses her

Regeringen spreder forvirring: Er privatisering af vandforsyningen en del af planen?
KPnet 5. september 2016

Det er et grotesk system, som beskytter virksomhederne og svækker og udstykker den offentlige sektor til profit og gør den til et mål for udplyndring. Det betales med fyringer, fattigdom og sult. Systemet kaldes kapitalisme.

Se også
Væk med 2025-plan og Finanslov 2017! Væk med Løkke og hans regering!
KPnet 5. september 2016

 


KPnet 13. september 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne