Demonstrationer 14. september: ‘Sort onsdag’, kontanthjælpsloft og 225 timers regel – Rul nedskæringerne tilbage!

Det er nu, de nye brutale nedskæringer for modtagere af kontanthjælp og integrationsydelser implementeres og for alvor vil kunne mærkes. Fra 1. oktober gælder det nye kontanthjælpsloft og samtidig træder 225-timers reglen i kraft. Det vil være en social katastrofe for titusinder. Men den folkelige modstand er også stærk. Den rejser et stadig mere højlydt krav om at de reaktionære reformer rulles helt tilbage. I København og Randers går man på gaden i protest med ‘Sort Onsdag’ demonstrationer d. 14. september.

PMF_Fyn_mod_kontanthjaelpsloftPMF Fyn er med i protesterne

Siden 1. juli har hen ved 18.000 personer fået frataget deres hidtidige beskedne kontanthjælp og er blevet anbragt på den utilstrækkelige integrationsydelse – heraf knap tusind med dansk baggrund,  der ikke opfylder kravet om at have boet i Danmark syv ud af de seneste otte år. De fleste er indvandrere og flygtninge fra ‘ikke-vestlige lande’, som det hedder.

Fra 1. oktober træder 225-timers kravet i kraft, og tusinder af borgere har eller vil modtage et brev fra det offentlige om, at deres ydelse nedsættes markant. Ligesom med kontanthjælpsloftet vil det betyde at folk kommer til at stå på gaden.

Den 14. september kaldes allerede nu ’Den sorte onsdag’. Tusinder af københavnere vil den dag modtage et brev fra kommunen om, at de ramt ind i kontanthjælpsloftet. Deres tilværelse vil blive endnu mere elendig – helt umulig.

Derfor har initiativet ’Bekæmp Fattigdom Nu’ indkaldt til en Sørgemarch. Den foregår fra Rådhuspladsen fra kl. 16.

I Randers står Folkebevægelsen for social retfærdighed også bag en Sort onsdag-protest.

Løkke-regeringen og blå blok har designet de seneste stramninger af overførselsindkomster. Men Thorning og Co. gennemførte også en hel stribe sociale nedskæringsreformer som dagpengereformer og kontanthjælpsreform. Sidstnævnte var Mette Frederiksens skabning.

225-timers kravet om at arbejdsløse kontanthjælpsmodtagere skal have haft mindst 225 timers arbejde i regulære jobs inden for de sidste tolv måneder vil ramme exceptionelt hårdt. Simpelthen fordi jobbene ikke findes, og det stort set er umuligt for kontanthjælpsmodtagere at få dem, der måtte være.

Som med dagpengeforringelserne lyver regeringen om konsekvenserne af reformerne og påstår at langt færre vil blive ramt end tilfældet er. For 6 måneder siden vurderede arbejdsgiverminister (Undskyld: beskæftigelseminister) Jørn Neergård Larsen, at godt 8000 ville blive ramt, når kravet blev gennemført. Men næsten 49.000 kontanthjælpsmodtagere har i forrige uge modtaget et brev om, at de vil få et slag mod deres økonomi af den nye 225 timers regel.

Ministeren løj helt bevidst. Selvfølgelig er et ministerium og embedsmændene i stand til at beregne konsekvenserne af deres handlinger. Det er ikke en tilfældig eller undskyldelig fejl. Det er bedrag.

Angiveligt skal 225-reglen, kontanthjælpsloftet og den lavere integrationsydelse anspore folk til at komme i arbejde. Men for de fleste er kravet om,  at de skal skaffe sig et arbejde umuligt at opfylde.

De nyliberale politikere lader som om kontanthjælpen og integrationsydelsen nærmest er en overdådig og ufortjent præmie til uværdige modtagere, der ikke gider lave noget. Men det er ren sort propaganda.

Det er ikke nemt at få kontanthjælp. Som formanden for socialrådgiverne Majbritt Berlau forklarer, er helt op mod 90 procent af kontanthjælpsmodtagerne har fysiske og/eller psykiske helbredsproblemer som medvirkende årsager til, at de står uden for arbejdsmarkedet. Helbredsproblemerne dækker over fysiske lidelser som eksempelvis diskusprolapser, alkoholskader og gigt, samt psykiske lidelser som depression, skizofreni, PTSD og ADHD. Hver fjerde kontanthjælpsmodtager i undersøgelsen har fysiske handicaps som spastiske lammelser og/eller kroniske fysiske sygdomme, eksempelvis hjerneskade.

Det er dem, de nyliberale politikere ikke bare vil tvinge til hvad som helst, men også til at skaffe arbejde, der ikke findes.

Modstanden mod de nyliberale nedskæringsreformer, der gør tilværelsen umulig for de fattigste, de syge og mest udsatte – mens de rigeste beriger sig lystigt – vokser overalt.

Den går fra lokale grupper af aktive, der rammes af nedskæringerne, til en voksende forståelse i sociale organisationer, ungdomsorganisationer og fagforeninger for, at der ikke bare må sættes en stopper for nye nedskæringer, men at de allerede besluttede skal bremses og rulles tilbage.

Presset nedefra har nu fået Socialdemokraterne, Radikale og SF til at meddele, at de vil se kritisk på deres egen tre år gamle førtidspensionsreform med de groteske og nedværdigende ‘ressourceforløb’. De kalder det nu ‘rent galimatias’ og ‘kassetænkning’ og sværger på, at det ‘bestemt ikke (var) meningen. Vel var det så. Regeringerne ved hvad de gør.

Der er et grimt mål med at presse overførselsindkomsterne ned på og under eksistensminimum og dermed tvinge folk ud i elendighed og kriminalitet. Det er at presse reallønnen stadig længere nedad, at sænke arbejdernes og alle almindelige arbejdendes lønninger og indkomster. Lige præcis det e, hvad arbejdsgiverne og den nyliberale Europæiske Union vil, og som de danske EU-regeringer uanset farve arbejder flittigt for.

Fagtoppen har været medspiller i gennemførelsen af reformerne og i at forhindre udviklingen af modstand imod dem, især under den tidligere socialdemokratiske regering. Der ulmer et opgør med det.

Dansk Folkeparti, der forsøger at fremstille sig som blå bloks sociale samvittighed, gør sit bedste for at aflede opmærksomheden fra de katastrofer, Løkke-regeringen udløser. Præcis det er hensigten med dets nye forslag om barbariske tiltag over for asylsøgere, som kommer lige nu, hvor de sociale protester er voksende. Som om fremmedhad løser sociale problemer.

Men protesterne mod den bevidste nyliberale fattigdomsskabelse vokser på alle niveauer. De må udvikles og blive endnu stærkere. De må markere sig kraftig ved demonstrationerne mod de kommunale nedskæringer over hele landet den 15. september og ved folketingets åbning den 4. oktober.

sort_onsdag_14sept2016

I indkaldelsen til sørgemarchen i København den 14. september skriver Bekæmp Fattigdom Nu:

“Den 14. september er “Sorte onsdag”. Den dag hvor mange københavnske kontanthjælpsmodtagere vil få besked på, hvor meget de mister i ydelser og boligstøtte.

Med andre ord den dag, hvor mange vil få en sønderlemmende besked om, at de ikke har råd til deres husleje mere. Og potentielt kan ende på gaden, da der simpelthen ikke er nok billige boliger i København.

Arrogante politikere har ytret, at folk “da bare kan flytte til Lolland”. Det er ikke i orden at skulle flytte til den anden ende af landet, og rive sine børn op med rode og fraflytte sit netværk og evt øvrig familie

Vi indkalder derfor alle interesserede til sørgemarch i København. Mød op klædt i sort og gå med os. Mød op klædt i sort og gå med os.”

Se
Sort onsdag – Sørgemarch – København

Der skal sættes fokus på de asociale nedskæringer. De skal ikke have lov til at slippe afsted med det!

Se også

Danskerne begynder at handle – se skriften på væggen inde på borgen!
Af Lisbeth Sand, KPnet 1. august 2016

Kære Lars Løkke og kompagni: Vi er fleksible, men hvor er jobbene
Af Lisbeth Sand, KPnet 19. juni 2016

Dorte Grenaa på KPnetBlogs: Kontanthjælpsloftet er menneske- og arbejderfjendsk
KPnet 18. marts 2016

‘Sult er sundt’, mener Løkke-regeringen – og det er ikke engang løgn
KPnet 16. marts 2016

Dorte Grenaa: 225 timers reglen er ren straf
KPnet 20. februar 2016

Umenneskelig førtidspensionsreform:  Langtidsparkerer syge i ‘ressourceforløb’
KPnet 30. juli 2015

Følger af førtidspensionsreformen: Mere privatisering og ulighed
KPnet 24. november 2014

 

KPnet 23. august 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne