Dilma Rousseff for rigsret: Statskup søges legaliseret

Den 9. august blev der stemt i det brasilianske senat om hvorvidt Brasiliens suspenderede præsident Dilma Rousseff skal stilles for en rigsret. 59 stemmer for og 21 imod betyder, at den demokratisk valgte præsident Dilma Rousseff stilles for rigsretten, og et statskup forsøges legaliseret.

Af Latinamerika-grupperne i Norge

 

fora_temer_olympics_05-08-2016_jpgTilskuerprotest mod statskuppet under en fodboldkamp mellem Brasilien og Sydafrika, Brasilia 4 august 2016. Banneret siger: Stop statskuppet i Brasilien – Ud med Temer.

 

Den 14. maj blev Brasiliens præsident Dilma Rousseff suspenderet med anklager om brud på lovgivningen for budgetteringer og forsinket tilbagebetaling til statslige banker. Den demokratisk valgte regering blev erstattet af en midlertidig regering uden demokratisk legitimitet, noget som ikke kan betegnes som andet end et kup.

Dette har ført til store demonstrationer, hvor sociale bevægelser demonstrerer mod en konservativ regering, som ikke repræsenterer folket. De jordløses bevægelse (MST) har tidligere udtalt, at Dilma er blevet ulovligt afsat og at de ikke anerkender den nye regering.

Også under OL i Rio har man set protester – både udøvere og tilskuere har benyttet anledningen til at vise deres modstand mod interimsstyret og den nye præsident ved brug af plakater med «fora Temer» – «ud med Temer»

-Senatets særligt nedsatte kommission har ikke kunnet finde beviser på anklagerne mod Dilma. Det er meget suspekt, at rigsretsprocessen fortsætter, siger Vilde Haugsnes, leder af Latin-Amerikagrupperne i Norge.

-Dilma er ikke anklaget for korruption, og har fulgt den samme praksis, som er blevet anvendt i mange perioder tilbage. Anklagerne mod Dilma handler ikke om, hvorvidt Dilma har gjort noget galt eller ikke. De handler om, at nogen har politiske eller personlige interesser i at fælde hende. I stedet for at forholde sig til demokratiske spilleregler ser man brug af udemokratiske virkemidler for at tilrane sig politisk magt.

Originalartikel – Revolusjon, Norge

Se også

Brasilien: Store protester mod kuppræsident
KPnet 19. april 2016

Måske rigsretssag mod præsidenten: Hvor går Brasilien hen?
KPnet 12. juni 2016

 

KPnet 16. august 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne