Ny amerikansk atomskandale i Grønland: Radioaktivt materiale vil spredes når isen smelter


Danmarks officielle politik har siden 2. verdenskrigs afslutning været ‘Ingen atomvåben på dansk jord’. Da de amerikanske fly havarerede ved Thule basen i 1968 stod det klart, at dette var en løgn. De havarerede fly medbragte 4 brintbomber. Nu truer en ny atomskandale. Radioaktivt affald fra den underjordiske NATO base “Camp Century”s atomreaktor ligger begravet dybt i Grønlands indlandsis, og vil på grund af klimaforandringerne sive ud i havet sammen med andet giftigt affald som PCB.  Danmark har fra NATO’s start i 1949 indgået i USA’s atomstrategi og gør det stadig.

US army presents
Camp Century blev etableret i Grønland øst for Thule basen i 1959 af den amerikanske hærs ingeniørkorps. Dagbladet Information skriver, at formålet var at teste en mulig placering af 600 ballistiske missiler og et tilhørende jernbanenet i iskappen. Med en transportabel atomreaktor som energikilde opholdt op til 200 soldater og forskere sig her året rundt. Der var formentlig også andre formål i ‘research centeret’ under indlandsisen, hvor en udbygget base med ‘alle moderne bekvemmeligheder’ og et moderne laboratorium og et minisamfund med maddepot, gourmetkøkken, kapel, læge og præst var bygget op.

Projektet der gik under navnet Project Iceworm – City under the ice, blev holdt hemmeligt og blev lukket igen i 1967, hvor man lovede den danske regering at rydde op – men alligevel efterlod en stor mængde affald.

Mens basen ikke måtte omtales overfor den grønlandske eller den danske befolkning gjorde den amerikanske hær et stort nummer ud af at prale med den ‘fantastiske by under isen’. Her ses et øjebliksbillede fra propagandafilmen Project Iceworm – the city under the ice”

Hjemlig hygge på NATO-basenHjemlig hygge på NATO-basen under indlandsisen

Danmark var bekendt med tilstedeværelsen af atomreaktoren, og gav tilsyneladende tilladelse til deponering af en vis mængde radoaktivt affald

Det er lavradioaktivt affald fra atomreaktoren, der nu truer miljøet. Dette findes i ‘ikke-trivielle’ mængder, sammen med  ‘ikke-trivielle’ mængder af den voldsomt giftige miljøgift
PCB

atomreaktor project icewormAtomreaktoren fragtes til den amerikanske base under Grønlands indlandsis

Den danske deltager i projektet, klimaforsker Dirk van As, GEUS, har svært ved at se, hvordan dette scenarie skal kunne afværges.

-Det er ikke et spørgsmål om, hvorvidt det vil ske. Det er mere et spørgsmål om, hvornår det sker. Det er en af vore hovedkonklusioner: Hvis klimaændringerne fortsætter – og vi ved, at de fortsætter – vil dette affald ikke forblive omsluttet af isen for altid. Fortsætter klimaændringerne længe nok, vil dette affald nå frem til isens overflade og blive ført ud i havet, siger han.

Ifølge eksperterne vil det først være realistisk at gennemføre en oprydning lige før afsmeltningen af indlandsisen blotter dette. Og hvem kommer til at hænge på opgaven og de kolossale udgifter?

De amerikanske eksperter mener, at Danmark jo gav tilladelsen, så…men tilføjer:

-Det er imidlertid uklart, om Danmark i tilstrækkeligt omfang blev konsulteret i spørgsmålet om den konkrete afvikling af Camp Century og dermed, om det efterladte affald fortsat er amerikansk ejendom. (Information)

Til gengæld har daværende udenrigsminister Martin Lidegaard, som svar på et spørgsmål fra det grønlandske folketingsmedlem Doris Jakobsen udtalt at aftalen fordrede, at “USA fjernede alle de radioaktive dele fra Grønland efter brug”.

Det var man sikker på, at de gjorde. Fakta viser noget andet.

Krig og krigsforberedelser er en af verdens helt store forurenere, mens oprydningen hænger på civilsamfundet.

Professor og miljøekspert Peter Pagh fra Københavns Universitet udtaler til Information:
-Omkostningerne ved at håndtere fortidens synder vil … ligge på det offentlige, når skaderne indtræder.

Og nu har Grønland jo fået hjemmestyre – så hvem skal rydde op…?

Analysen viser, at man i 2090 risikerer en nettoafsmeltning af isen ved Camp Century, og skal dette undgås, kræver det en meget alvorlig kursændring i verdens klimapolitik.

Se propagandafilmen fra US Army 1963

 

Læs mere

Camp Century – en iskold gyser om fortidens synder
Information 10. august 2016

Radioaktivt og kemisk affald under indlandsisen kan frigives i dette århundrede
Ingeniøren 8. august 2016

 

 

 

KPnet 10. august 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne