Og så til sporten: HU….HU…HU..HU.HU

Bag rattet
Kommunistisk Politik 7, 2016

football_hu
Hold da så op: Så er sportssommeren for alvor skudt i gang, til fare for hovedparten af ægteskaber. Den ene store sportsevent starter, før det andet er færdigt, og nogle gange kører det parallelt. Wimbledon oven i EM i bold med Tour de France som overlapper.

Jeg kan lige så godt indrømme fra start – inden min kone Lillian og bekendte afslører sandheden: Jeg kan godt lide sport, selvom det med alderen bliver stadig mere i betragterens rolle. Ud over et par gode cykelture så er der efterhånden kun én sportsgren, jeg har kondition til: skak. Jeg kan stadig løfte brikkerne, men de indstuderede varianter er for længst passé.

Det netop overståede Europamesterskab i fodbold vakte fra starten af overhovedet ikke min interesse, men det vendte Island og til dels Wales op og ned på. Hvor er det skønt, når miniputnationer på baggrund af sammenhold og fællesskab med en kampånd tryner store nationer, der ofte er splittet på grund af forskellige stjernespillere.

Island med dets 330.000 store befolkning blev min absolutte darling. Uden at have konsulteret noget statistisk bureau vil jeg hævde, at vikingenationen med de stolte sagaer (hvilke de måtte slås i adskillige år for retmæssigt at få tilbage hjemlandet – løsrevet fra Danmarks kolonikløer) blot råder over ca. 25.000 mænd i alderen 20-30 år. Hvor mange af dem der spiller fodbold mellem klipper og gejsere, ved jeg slet ikke, men det var i sig selv en kæmpe præstation, at Island, som det eneste nordiske fodboldhold ved siden af Sverige, kvalificerede sig til EM.

Med deres fænomenale resultater i puljekampene (uafgjort mod  og Ungarn og sejr over Østrig gav dem en delt førsteplads – foran Portugal) vandt de hele Europas sympati.
Så var det velsagtens også slut: De havde trukket fodboldkæmpen England i ottendedelsfinalen. Med Rooney i spidsen for englænderne var det David mod Goliat.

Britiske finanskredse slikkede sig om munden: De havde endnu ikke glemt, at deres egne banker måtte tage tabet af deres spekulationer i Island. Siden den voldsomme krise har Island ved egen kraft og midler uden for EU’s finansdiktater hævet sig til et bedre leveniveau.

Hvis finansfyrsterne troede på hævn, blev de slemt skuffet. Det islandske fodboldhold har sommeren over gjort brug af den finske SISU – kampånd. Det utænkelige skete: Island-England: 2-1. Goodbye England. Rule Britannia – all the way home.

Den islandske TV-kommentator blev verdenskendt – i hvert fald i Europa – for sin begejstring, hvilket bestemt ikke var så afdæmpet som Flemming Tofts Hutlihut. De islandske fans bankede direkte ind i alles hjerter med deres tilråb og klap: HU….HU…HU..HU.HU!

Hvilket sammenhold spillere og tilskuere imellem! Hvilken opbakning! 10.000 tilrejsende islandske fans var ved at sabotere præsidentvalget på Island.

Med udviklingen i Danmark og EU har Lillian og jeg flere gange overvejet at opsøge tilværelsen som bådflygtninge. Nu er destinationen givet: Island – med i øvrigt en af de mest entusiastiske skakspillende befolkninger på verdensplan.

Desværre gik de ikke hele vejen ved EM. Værtsnationen Frankrig var for stor en mundfuld. Selvom mange franskmænd fandt sympati for vikingerne, så var hjemmepublikummet en 12. mand for Les Bleu.

Nu er EM – heldigvis – overstået, og i bakspejlet kan man diskutere dommerkendelser, der favoriserede favoritter af hensyn til kapitalinteresser fra sponsorer, spekulanter og nationalbanker. Men som islændingene sagde:
– Om nogle år har alle glemt, hvem der vandt EM, men ingen har glemt, at Island deltog!

Det var ej heller den franske regering, endsige parlament, der havde grund til at bryste sig over afviklingen. EM fandt sted i situation, hvor det etablerede Frankrig på den mest arrogante vis har forsøgt at trumfe de mest sorte arbejdsmarkedsreformer igennem.

Den franske arbejderklasse og deres kampe fortjener at opnå en sympati, der minimum er fuldt på højde med den for Island.

Reno

Læs flere hverdagsberetninger fra Reno på KPnetBlogs her

Læs hele Kommunistisk Politik 7, 2016 i pdf her

Se også

Island trækker ansøgning om EU-medlemskab tilbage
KPnet 22. februar 2014

Hvorfor har Island oplevet en kraftig økonomisk genrejsning efter det totale finansielle kollaps i 2008
KPnet 31. januar 2013

 

KPnet 17. juli 2016

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne