MAYDAY! Theresa May mødt med krav fra Brexit-bevægelsen om straks at starte udmeldelses-proceduren

Den ny britiske premierminister blev fra første dag mødt med krav om straks at aktivere artikel 50 i Lissabontraktaten og dermed reelt sætte gang i udmeldelsesproceduren.

invoke_art50_now

De internationale medier valgte i reportagerne fra Theresa Mays indflytning i Downing Street 10 og tiltrædelse som ny premierminister at overse demonstranterne fra Brexit-bevægelsen INVOKE ARTICLE 50 NOW!

Dens demonstration ved premierministerboligen foregik, mens May holdt sin første tale til nationen derfra.

 Video fra demonstrationen

Kampagnen forventer at have 100.000 underskrifter med dette krav klar på mandag. Det vil betyde at spørgsmålet skal bringes op parlamentet.

EU-tilhængeren Theresa May har erklæret, at det ikke har nogen hast med at sætte udmeldelsesproceduren i gang. Det kan vente til 2017, har hun tilkendegivet. Brexit-bevægelsen frygter, at der dækker over en plan for alligevel at forblive i EU eller at der laves en såkaldt ’Brexit Light’, der bevarer det meste af EU-regulativerne med en forbliven i det indre marked.

Remain-siden har ikke accepteret resultatet af folkeafstemningen den 23. juni. Den har siden samlet underskrifter med krav om en omafstemning. Mere end 1000 jurister har underskrevet en erklæring om at det ikke vil overtræde britisk lov, hvis parlamentet og regeringen IKKE følger det klare Nej og undlader at indlede udmeldelsesproceduren. Owen Smith er rival til Jeremy Corbin til posten som leder af Labour-partiet, og vil tilbyde en omafstemning, hvis han bliver formand.

Theresa May udnævnte kort efter sin tiltræden det nye kabinet med en omhyggelig blanding af topfolk fra det konservative regeringsparti både fra Leave- og fra Remain-siden.

Fremtrædende Brexit-tilhængere fik vigtige ministerposter. Den tidligere London-borgmester Boris Johnson er ny udenrigsminister, David Davids blev chefr for et nyoprettet ministerium for den britiske udtræden af EU. Sammensætningen er tydeligvis et forsøg på at hele splittelsen i det konservative parti.

Brexit-bevægelsens græsrødder forventer, at det skal ske gennem et råddent kompromis indenfor den regerende elite og med EU-toppen på arbejdernes og den brede befolknings bekostning. Den er af  den opfattelse, at den politiske krise efter folkeafstemningen, der tvang David Cameron til at afgå, burde have udløst et parlamentsvalg.

Theresa May har kraftigt modsat sig dette. Hun agter at blive i jobbet som premierminister i resten af den nuværende valgperiode – de næste fire år.

Se mere her

Ny britisk premierminister: En studehandel med EU om Brexit forberedes
KPnet 12. juli 2016

KPnet 14. juli 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne