EU melder ud: Frihandelsaftalen CETA gennemføres udenom Folketinget

EU-Kommissionen har meldt ud, at CETA, EU’s frihandelsaftale med Canada IKKE bør sendes til godkendelse i de nationale parlamenter. Af den simple grund, at den med stor sandsynlighed ikke vil få et Ja i alle EU-lande, og dermed vil falde. Så meget for EU-elitens snak om at lytte til befolkningen og gøre EU mere demokratisk efter Brexit. Den endelige køreplan fastlægges 5. juli

Juncker og Løkke copyJean-Claude Juncker og Lars Løkke Rasmussen

Ifølge dagbladet Information i dag meldte EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker på EU-topmødet tirsdag ud, at man nu havde lagt sig fast på en holdning. CETA skal kun godkendes i Ministerrådet og i EU-Parlamentet, ikke i de nationale parlamenter. Altså på rent EU-plan. Den formelle køreplan for dette fremlægges d. 5. juli.

Påstanden fra Juncker lyder, at aftalen ikke rører ved medlemslandenes kompetencer, men kun vedrører spørgsmål, der angår EU’s kompetence. Den er ikke det, der i EU-sprog kaldes ‘en blandet aftale’.

Intet kunne være mere forkert!

Aftalens ide er ligesom TTIP at strømline lovgivningen og fjerne ‘handelshindringer’ som f.eks. miljøregler, og den indeholder oprettelsen af en ISDS domstol, der giver udenlandske firmaer ret til at sagsøge regeringer hvis deres profit ‘trues’ af national lovgivning. Aftalen vil være et kæmpe indgreb i landenes demokratiske ret til at indføre love til fordel for arbejderbeskyttelse, velfærdsrettigheder, sundhed, miljø osv.

CETA betragtes som en form for murbrækker i forhold til TTIP, men også som et muligt smuthul for multinationale firmaer, der kan gå gennem deres canadiske datterselskaber, hvis ISDS-aftalen ikke skulle blive gennemført i TTIP – eller TTIP falder.

EU demonstrerer gennem udmeldingen med al tydelighed, at vi ikke skal forvente nogen tilpasning til det udbredte ønske om selvbestemmelse, som bl.a Brexit er udtryk for.

13 EU-lande har fastholdt, at CETA er en blandet aftale – mod 20 lande på tidspunktet hvor aftalen skulle forhandles på plads. Mens EU’s handelskommissær Ceclie Malmström betragter den som et rent EU-anliggende.

Både den tyske kansler Angela Merkel, den hollandske handelsminister Liliane Ploumen og den østrigske kansler Christian Kern advarer nu EU-Kommissionen. De fremhæver at fremgangsmåden er farlig og sætter gennemførelsen af TTIP på spil. Det vil simpelthen være at kaste benzin på EU-modviljens bål og tage luften ud af den redningskrans der kastes ud fra ‘EU-kritikere’ både indenfor og udenfor EU-elitens kreds, der med hver deres vinkel taler for at reformere og demokratisere EU i stedet for at forlade unionen.

Hvis EU-Kommissionen fastholder sin plan på EU-mødet d. 5. juli kan den kun forkastes gennem enstemmighed blandt EU-landene!

For få dage siden så vi Kommissionen gennemføre samme diktatpolitik, da de og deres venner kemigiganterne ikke kunne få det nødvendige flertal til en ny godkendelse af sprøjtegiften Glyphosat/RoundUp.

Hvad angår TTIP, er der ikke nogen klar køreplan for hvordan den skal vedtages. Det ‘forventes’ at den betragtes som en blandet aftale, der skal godkendes af de nationale parlamenter. Men hvor langt vil den internationale kapital og dens politikere i EU gå for at sikre deres underlæggelse af det store transatlantiske marked og dets lovgivning? Mobiliseringen mod TTIP vokser, og kun dette vil kunne stoppe aftalen og i sidste ende forhindre et diktat.

Se
Frihandelsaftale skal ikke godkendes af Folketinget
Information 1. juli 2016

Luxembourg: Whistleblower idømt fængsel, forbryderen blev formand for EU-kommissionen
KPnet 30. juni 2016

Monopolernes EU: Ingen chance for folkelig indflydelse
KPnet 27. juni 2016

Se også

KPnets temaside
Alt skal privatiseres og under de multinationales kontrol
Sig NEJ til handelsaftalerne TTIP, CETA og TISA

KPnet 1. juli 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne