Danmark med i massiv militær oprustning i Arktis

Danmark er i gang med en omfattende militær optrapning over hele linjen hånd i hånd med krigsalliancen NATO. Ikke bare med nye angrebskampfly og fortsat engagement i Irak, Syrien med flere, men også i hele Østersøregionen og i Cyberspace. Det seneste mål for militarisering og krigsforberedelser er Arktis.

A protester holds an anti-NATO sign in Reikjavik January 27, 2009. NATO seminar on Security Prospects in the High North, hosted by the Icelandic Government will be held on Thursday. REUTERS/Ints Kalnins (ICELAND)

Protest mod NATO-topmøde i Reykjavik, Island, om militarisering af Arktis, januar 2009

Slaget om Arktis mellem stormagter er i fuld gang. Og Danmark er med til en massiv militær oprustning, der blandt andet vil bestå i øget satellitovervågning, flere krigsskibe i området og oprettelse af et grønlandsk militær i form af et såkaldt hjemmeværn, der skal styres fra Arktisk Kommando i Nuuk.

Jyllandsposten kan afsløre elementer fra en rapport om Arktis, der skal præsenteres af krigsminister Peter Christensen mandag den 28. juni. Der vil han fremlægge regeringens plan for de omfattende oprustningsinvesteringer i det arktiske område.

I første omgang skal der bruges 360 millioner kr. på projektet Derefter planlægges afsat mindst 120 millioner kroner årlig til arktisk militarisering.

Alle de danske oprustningsskridt på stadig flere områder fremstilles som nødvendige for forsvaret af Danmark og for danske interesser – og som noget de danske krigspolitikere selv går og finder på.

Det skal skjule at Danmark og de danske regeringer blot er lakajer for USA og en brik i NATO. Oprustningen og militariseringen af Arktis har været i gang længe. De store klimaforandringer, som er blevet synlige i de seneste par år, og ikke mindst på Grønland, er bare et velkomment påskud for at ’noget skal gøres’.

Se
Nordamerikansk integration og militariseringen af det arktiske område
Af Michel Chossudovsky, KPnet 31. august 2007

Danmark er i forreste række, når det gælder støtte til amerikanske krige og krigsforberedelser. Det meste af hvad der sker holdes hemmeligt for en krigstræt offentlighed.

Nye skridt som den synlige del af oprustningen af Arktis kan ikke holdes fuldstændig skjult. For eksempel at Grønland nu skal have et militærlignende korps, integreret i den danske og dermed NATOs kommandostruktur. Men der skal ikke for meget lys på det – og sammenhængen med de øvrige oprustningsskridt og med USA og NATO holdes helt ude af al debat.

Modstanden mod militariseringen er voksende på Grønland.

På naboøen Island er amerikansk militær ved at genåbne Keflavik-basen, der har været lukket ned i en årrække.

Militariseringen af det arktiske område fremkalder folkelige protester mange steder.

Mere om dansk oprustning i Arktis

Danmark er klar til omfattende militær oprustning i Arktis
Politik 21. juni 2016

Se også

Danmark på vej til angrebskrige i cyberspace
KPnet 20. juni 2016

Amerikanske oprustningsplaner for NATOs nordflanke: Nordisk følgagtighed og folkelig modstand
KPnet 26. maj 2016

Hvem ejer Nordpolen?
KPnet 31. august 2007

 

KPnet 22. juni 2016

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne