Frankrig: Over en million demonstrerer og aktionerer mod arbejdsreformen

massedemo_paris_14962016Det er ikke lykkedes den franske regering i ly af fodbold-EM at få stoppet protesterne mod den ny reaktionære arbejdsmarkedsreform, som bærer EU’s nyliberale stempel. Der var massedemonstrationer over hele landet i dag. Kampen mod reformen har nu stået på i gaderne i mere end et halvt år.

massedemo2_paris_14962016
Der finder i disse dage en intens styrkeprøve sted mellem Holland-regeringen i Frankrig og stærke fagforeninger som CGT og den brede folke- og ungdomsbevægelse Nuit Debout.

Kampen mod den forhadte lov, der forringer arbejdsvilkårene, forlænger den ugentlige arbejdstid, presser lønnen og ændre overenskomstsystemet afgørende til arbejdsgivernes fordel fortsætter. Den 14. juni – midt under EM i fodbold, som følges intenst overalt på kontinentet – gik mere end en million arbejdere og unge på gaden i protest.

Ifølge fagforeningen CGT deltog 1.300.000 i protesterne. Omkring en million af dem i Paris. Eiffeltårnet lukkede ned på grund af strejke. Taxachauffører, togpersonale, piloter med flere nedlagde arbejdet eller fortsatte deres strejker.

CGT fanerDe borgerlige medier søger at skjule masseomfanget af protesterne og beskæftiger sig gerne og kun med sammenstød mellem ’maskerede unge’ og politi. Der var ganske voldsomme sammenstød. Politiet brugte tåregas og andre våben. 26 er angiveligt såret, deraf en del betjente.

musik_taaregasMusik og tåregas i Paris

Regeringen vil have protesterne stoppet. Et knivdrab på en politibetjent, der betegnes som en terrorhandling fra Daesh/Islamisk Stat har fået den franske regering, der i forvejen har sat landet i undtagelsestilstand, til at overveje at forbyde demonstrationer og politiske protester. Angiveligt for at sikre tilstrækkeligt med politi til ’terrorbekæmpelse’.

Men arbejderne og de unge vil ikke indstille kampen.

Styrkeprøven fortsætter – også mens fodbolden rulle videre over skærmen.

Se mere hos

Bye Loi Travail

PCOF

Se også

Frankrig: EM under undtagelsestilstand og skærpet klassekamp
KPnet 11. juni 2016

KPnet 14. juni 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne