Det røde felt: Debat om kampflykøbet (Radio)

Nye kampfly. Kr. 30.000.000.000,-! Sådan lyder regningen til skatteborgerne. I første omgang, for udgifterne til de nye kampfly løber op i ca. 80 mia. kr. henover de kommende år. Har Danmark råd til det i en krisetid, hvor der ellers skæres ned overalt?

Nej_tak_til_nye_kampfly
Det er sjældent krigsmodstandere og repræsentanter for fredsbevægelsen får en plads til deres synspunkter i de dominerede medier, selvom de repræsenterer stærke folkelige strømninger. I spørgsmålet om Danmarkshistoriens dyreste våbenhandel i form af kampflykøbet  repræsenterer de utvivlsomt flertallet i befolkningen.

Men det er ikke første gang et folketingsflertal er på kant med befolkningen. Så sent som 3. december sidste år blev det belært om, at deres ja til mere EU kan forkastes af et flertal, der vil have mindre EU.

Danskerne vil ikke have milliarddyre kampfly på bekostning af velfærd.Blev spørgsmålet sendt til folkeafstemning blev det et rungende Nej.

Inden alt for længe vil folketinget træffe beslutning. Lige nu afventes en anbefaling fra et udvalg, af hvilken type fly, der skal købes.

Det grundlæggende spørgsmål: Om der overhovedet skal købes fly, holdes til gengæld ihærdigt væk fra medierne.

Tirsdag den 19. april protesteres igen foran folketinget mod beslutningen om en ny dansk krig i Syrien. Der vil der også blive sagt Nej til køb af kampfly .

En undtagelse her sidst i processen udgør programmet ‘Det røde felt’ på Radio 24/7, bestyret af Lars Trier Mogensen. Her  kom også krigs- og kampflymodstandere for en gang skyld til orde. Tine Spang Olsen var indbudt som repræsentant for kampagnen Nej tak til nye kampfly sammen med Tom Vilmer Påmand fra Aldrig mere krig.

Udsendelsen med kampflydebatten fra  fra 18. april foreligger nu som podcast. Den er værd at høre i sin helhed. Indslaget med de to krigsmodstandere starter ved ca. 42.50.

Kampagnen Nej tak til nye kampfly forstærkes i den kommende tid. Kravet vil blive fremført også ved mange 1. maj demonstrationer – og kampagnen foreslår at der afholdes protester ved rådhusene landet over dagen før en førstebehandling i folketinget. Denne dato er endnu ukendt.

‘Det røde felt’ introducerer udsendelsen og debatten således:

Nye kampfly. Kr. 30.000.000.000,-! Sådan lyder regningen til skatteborgerne. I første omgang, for udgifterne til de nye kampfly løber op i ca. 80 mia. kr. henover de kommende år. Har Danmark råd til det i en krisetid, hvor der ellers skæres ned overalt? Og vil investeringen overhovedet give noget afkast til Danmark?

Hør først økonomisk kommentator ved Børsen Lars Christensen, som sætter spørgsmålstegn ved rationalet i flyindkøbet.

Dernæst seniorforsker ved Center for Militære Studier, Henrik Ø. Breitenbauch, som forklarer, hvad man kunne få i stedet, og hvorfor vi overhovedet skal bruge så mange skattekroner på militært isenkram, som måske slet ikke virker efter hensigten.

Til sidst fortæller Tine Spang Olsen fra kampagnen ‘Nej tak til nye kampfly’ om, hvor svært det er at få skabt en reel debat om Danmarkhistoriens største enkeltinvestering.

Hør hele udsendelsen

Det Røde Felt uge 16, 2016 (2)

Se mere om kampagnen

Nej tak til nye kampfly

Facebook
Se også

Opfordring fra Nej tak til nye kampfly: Lad os samle os til et stort NEJ!
KPnet 15. april 2016

Nej tak til nye kampfly: Boeing annoncer spiller på kampfly-NEJ
KPnet 13. april 2016


KPnet 18. april 2016

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne